Sfaturi pentru părinți: “Comunicați mult cu copiii, oferiți-le recompense și relaxați-vă în familie”
► “Relația părinte-copil este una extrem de importantă, în special în această perioadă stresantă pentru ambele părți. Copilul are nevoie să fie înțeles de propriul părinte. O primă metodă eficientă în gestionarea emoțiilor o reprezintă comunicarea empatică cu tânărul, pe un ton calm și înțelegător. Copiii au nevoie să se simtă ascultați cu adevărat, susținuți și, în același timp, încurajați să facă față provocărilor”, subliniază psihologul.
► Recompensarea performanțelor și a comportamentelor pozitive, fie ele cât se poate de mărunte, sunt foarte importante, de asemenea. Atunci când tinerii reușesc să facă mai multe execiții corecte, e recomandat să fie lăudați, apreciați, chiar să primească mici recompense – acest comportament crește încrederea de sine și posibilitatea de a ajunge din nou la performanță. Prin evidențierea pe reușite, elevii își diminuează emoțiile negative și se simt încrezători în propriile forțe.
► Psihologul recomandă părinților să-i ajute pe tineri să se expună la situațiile care le produc stres. “De pildă, dacă elevului îi este teamă de examenul de matematică, părintele să îl încurajeze să termine cât mai multe simulări de examen, fie singur, fie cu alți colegi, pentru a se familiariza cu acesta și pentru a-și reduce anxietatea. Cu toții știm că, atunci când facem de mai multe ori un lucru de care ne este teamă, ne obișnuim cu el și încetăm să mai fim anxioși”, punctează expertul.
► O altă metodă cumva subapreciată este relaxarea, o abilitate ce poate fi învățată și folosită ori de câte ori avem nevoie. Simpla atenție asupra respirației ajută foarte mult. “Deseori, când suntem stresați sau anxioși, avem o respirație neregulată și mult mai rapidă, motiv pentru care ne simțim agitați”, explică specialistul.
Gestiunea emoțiilor conduce, deseori, la rezultate școlare mai bune, aspect care poate fi asociat întregului an școlar, nu doar momentelor de tranziție, cum sunt examenele. Emoțiile pot afecta rezultatele obținute, iar dacă tinerii învață să le stăpânească și să facă față presiunii, întregul lor parcurs educațional poate fi îmbunătățit, potrivit psihologului.
În ultimul an, Școala de Valori a conceput și implementat programe menite să-i sprijine pe elevii care se pregătesc să susțină examenul de Bacalaureat. Organizația educațională a dezvoltat proiecte prin care a oferit pregătire gratuită pentru BAC, adresată elevilor din mediile defavorizate. Proiecte precum Creștem Viitor și Atelierele Plus au avut drept scop susținerea tinerelor generații, atât din punct de vedere educațional, cât și emoțional, în special în contextul pandemic.
Foto fr si main: De la Chinnapong /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară