Pentru o comunicare cât mai coerentă, “metoda semaforului” vă mai poate ajuta încă o dată astfel:
3. Problemele de Verde se discută pe un ton plăcut, cald, cordial. În fond, sunteți o familie și respectul trebuie să reiasă din modul în care comunicați
2. Problemele de Galben presupun cu adevărat un compromis. Însă doar comunicând asertiv puteți găsi o formă prin care compromisurile făcute de amândoi să fie cât mai mulțumitoare pentru fiecare.
1. Problemele de Roșu nu înseamnă să vă agresați fizic sau verbal. Acestea se recomandă a se discuta împreună cu un psiholog, tocmai pentru a găsi forma cea mai corectă de negociere. Dacă nu doriți să apelați la psiholog, nu uitați că asertivitatea, independent de situația dezbătută, este forma cea mai practică de a dezbate o problemă.
Poate părea greu sau ușor planul de mai sus. Pot să vă spun din practica de la cabinet că, în cazul în care se respectă pașii indicați, planul poate fi relativ ușor de aplicat. În urma negocierilor făcute corect, puteți descoperi valori care vă țin în comun și pentru care merită să luptați. Sau puteți descoperi faptul că nu prea mai aveți nimic în comun și oricâte eforturi ați face nu veți reuși niciodată să reprezentați unul jumătatea celuilalt…
* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution
Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro
Foto fr si main: De la fizkes /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri