3. VERDE. Problemele mici, de zi cu zi, care însă afectează mai mult pe unul dintre cei doi pentru că el se ocupă de mult mai multe în raport cu partenerul
Pentru a crește comunicarea în cuplu, pot spune că de obicei, atunci când apar certuri, tendința este aceea de a amesteca aceste culori, ajungându-se la agresivitate verbală sau fizică.
Foto: De la AR Graphic53 /ShutterstockÎn acest sens, o comunicare corectă și eficientă ar fi următoarea:
Verde - dacă avem astfel de probleme, înseamnă că nu sunt nici pe departe grave și pot fi negociate ușor, fără să ne certăm sau să încercăm să ne impunem cu orice preț punctul de vedere.
Galben - este zona de compromisuri ce presupune din nou o cumunicare empatică pentru a găsi formula eficientă de a ne împărți îndatoririle în mod echitabil.
Roșu - de obicei, această culoare presupune implicarea unui psihoterapeut tocmai pentru că această culoare este conținătoare de traume grave ce sunt foarte greu de trecut de cel traumatizat.
În cazul în care nu reușiți să vă corectați respectând tehnica semaforului, poate fi timpul să apelați la un specialist. Acesta vede lucrurile corect pentru că a fost pregătit în acest sens, putându-vă ajuta să vă găsiți formula corectă de comunicare, negociere și împărțire a sarcinilor.
Puteți învăța astfel să comunicați eficient, empatic, să deveniți mai asertivi, pentru a putea înțelege lumea celuilalt mai ușor. Dar și pentru a vă putea exprima corect ceea ce simțiți, fără să fie nevoie de ceartă. Succes!
* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution
Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro
Foto fr si main: De la Josh brown photography /Shutterstock
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural