de Constantin Cornea, psihoterapeut
Care ar putea fi semnele prin care ne putem da seama că o persoană este matură emoțional?
1. Sunt asumate și conștiente de propria valoare. Persoanele mature emoțional sunt conștiente de propria valoare, își cunosc și recunosc limitele, fără a încerca să pară ceea ce nu sunt sau să pretindă că pot face ceva ce nu pot face.
2. Controlul emoțiilor. Chiar dacă nu există o persoană care să își poată controla absolut orice emoție în orice circumstanță, despre o persoană matură emoțional putem spune că își controlează mai ușor emoțiile și își găsește mai ușor resurse pentru a depăși factorii ce îi pot declanșa emoții negative.
3. Ranchiuna sau nevoia de răzbunare sunt stări pe care o persoană cu o inteligență emoțională peste medie le poate controla cu mai multă ușurință, căutând să rezolve situațiile deranjante prin comunicare sau dezvoltând cu blândețe în ceilalți bunăvoința de a-și depăși modul limitat, de a remedia un conflict.
4. Negocierea conflictelor se face cu bunăvoință, căutând să îl îndrume pe celălalt cu calm și diplomație spre rezolvarea unei situații conflictuale.
5. Acceptarea celuilalt. Pentru o persoană matură emotional, acceptarea celuilalt este independentă de defectele aceluia. Îngăduința și bunătatea persoanei mature emoțional îl ajută să înțeleagă că nimeni nu este perfect, iar imperfecțiunile pot fi cizelate, în măsura în care și celălalt își dorește, în timp, prin persuasiune și exemple pozitive.
Foto: Dubova /ShutterstockDe foarte multe ori, în spatele unei persoane mature emoțional se ascund traume și cicatrici grave, pe care aceasta a învățat să și le ascundă de ceilalți, dar care i-au creat o matrice mai realistă asupra vieții dându-i în egală măsură răbdare și o capacitate de înțelegere foarte mare pentru defectele celorlalți. O astfel de persoană este convinsă că fiecare persoană are propriile drame și că, de multe ori, cei care declanșează conflicte o fac doar pentru că au fost traumatizați la rândul lor. Iar o persoană matură emoțional poate vedea lesne dramele din spatele răutății celorlalți.
Ce putem face pentru a ne dezvolta maturitatea emoțională?
Putem vorbi despre dezvoltare doar la modul general. În acest sens, putem apela la un psiholog pentru a ne înțelege mai bine traumele și pentru a ne găsi mai ușor noi căi de rezolvare.
De ajutor ne mai poate fi sportul, pentru că ne ajută să ne descărcăm emoțiile negative și ne poate oferi energie pozitivă.
Cursurile de teatru ne pot oferi, de asemenea, posibilitatea de a ne recunoaște emoțiile și de a lucra cu acestea.
Modelul extern, în sensul unei persoane pe care o considerăm matură emoțional, poate fi un bun exemplu pe care ne putem propune să îl imităm.
Să nu uităm și de anumiți factori ce ne pot ajuta să fim mai echilibrați: somnul trebuie să fie de calitate, hrana de asemenea, sportul, hobby-urile, să încercăm să avem o viață sexuală împlinită, o viață socială plină de satisfacții, să nu avem vicii ce ne pot perturba funcțional, dar și psihic, toate acestea pot fi ingredientele de bază ale maturității emoționale.
* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution
Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro
Foto fr si main: Rido /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri