de Constantin Cornea, psihoterapeut
În acest sens, în primul rând ar trebui să vorbim despre afecțiunile care pot apărea sau se pot agrava în această perioadă:
- depresie
- anxietate
- atacuri de panică
- tulburare bipolară
- tulburări de personalitate sau de comportament
- dereglări ale: somnului, alimentației, vieții sexuale, ale interacțiunilor cu: familia, colegii, prietenii
Ce putem face pentru a reuși să trecem peste urmele lăsate de pandemie, dar și peste războiul din Ucraina?
Pentru a simplifica, putem vorbi de următorii pași:
1. Evaluarea propriei stări. Dacă considerăm că ceea ce simțim ne depășește, să nu avem nici o îndoială că avem nevoie de: medic de familie, psiholog, psihiatru, pentru a primi un diagnostic corect și, în funcție de acesta, o intervenție potrivită. Stările grave pot necesita tratament, pentru stările moderate, pot fi îndeajuns ședințele de psihoterapie.
2. Știrile negative vs. modul de a-mi trăi viața corect și benefic. Este important să încercăm să ne detoxifiem de: știrile negative despre război, de prietenii sau colegii negativiști. Putem urmări doar câteva minute știrile despre război pentru ca mai apoi să mă apuc de ceea ce îmi face cu adevărat plăcere:
- jocuri de societate în familie, cu prietenii sau colegii
- un sport care să mă ajute să îmi recapăt buna dispoziție
- cursuri care îmi pot reda bucuria: cursuri de dans, de actorie, de desen, de pictură
- activități benefice în casă: pot redecora, pot repara lucrurile pe care le-am tot amânat, pot face o mâncare excelentă de care să mă bucur împreună cu familia, pot degusta un vin bun sau ne putem uita împreună la: filme, spectacole, stand-up comedy
- activități benefice în afara casei: mă pot duce pentru o tură de shoping, mă pot plimba sau alerga în parc, pot merge la o terasă sau un restaurant. Pot merge împreună cu familia în locuri care ne plac, ne putem întâlni cu prieteni care ne binedispun.
3. Ce pot influența vs. ce nu pot influența. Oare pot cumva să influențez cursul războiului? Personal cred că nu. De aceea, mă pot concentra pe tot ceea ce pot influența personal. În acest sens, viața de familie, întâlnirile cu prietenii, o atmosferă plăcută la birou, sunt elementele pe care eu le pot influența. Și mai mult decât atât, le pot influența în bine. Dacă nu reușesc singur, mă pot ajuta de cei care reușesc și, astfel, pot redescoperi plăcerea de a-mi trăi viața.
4. Vreau să îmi trăiesc fiecare zi făcându-mă fericit! Aceasta chiar este o decizie personală și ține doar de mine. Eu sunt cel care mă pot face fericit, încercând în fiecare zi să fac ceea ce îmi place. Nu trebuie să aștept pentru asta sărbătorile, ziua de naștere sau cine știe ce alt eveniment pentru a mă apuca cu adevărat să îmi trăiesc viața. Așa că întrebarea fiecărei dimineți ar trebui să fie: ce pot face azi ca să mă bucur de viață? Planurile le pot face de cu seară pentru a-mi fi mai ușor să le urmez…
Succes!
Foto fr si main: Viacheslav Lopatin /Shutterstock
Oferă consultaţii pentru:
- Psihoterapie şi consiliere pentru copii
- Psihoterapie şi consiliere pentru adulţi
- Psihoterapie şi consiliere de grup
- Psihoterapie şi consiliere de familie ...
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice