Sfaturi utile ca să oprești sabotarea inconștientă
- Dezvoltă conștiința de sine – alocă timp meditației pentru a crește conștientizarea propriei sabotări. Încercă să scrii în jurnal în mod regulat pentru a analiza comportamentele și modurile de gândire pentru a vedea dacă poți identifica de unde vin acestea. Pe măsură ce dezvolți o perspectivă despre tine, poate deveni mai clar la ce aspecte din viața ta trebuie să lucrezi.
- Gândește înainte de a acționa – pe măsură ce începi să observi comportamente, gânduri și sentimente negative, întrebă-te dacă aceste obiceiuri te ajută sau te rănesc. Adesea, ne simțim presați să facem ceva (sau să evităm să facem ceva) din frică, așa că luarea unui moment pentru a decide dacă ceva te va ține înapoi sau te va ajuta să evoluezi poate preveni sabotarea inconștientă.
- Stabilește obiective semnificative și asociază-le cu un plan de acțiune - ia în considerare cele mai profunde valori atunci când stabilești obiectivele. Ce îți dorești mai mult în viața ta? Ce creează un sentiment de sens și scop? Ce te face să te simți plin de energie și de viață? Apoi, decide ce pași mici poți face pentru a te îndrepta către acel scop.
- Fă modificări mici - acțiunea pozitivă învinge cu siguranță acțiunea sabotoare, dar amintește-ți că obiceiurile sunt schimbate cel mai eficient în pași mici. Înlocuiește un gând sau un comportament în fiecare zi și acordă-ți timp pentru a transforma această schimbare într-un obicei.
- Fii prieten cu tine - critica interioară este un factor primar care stă la baza autosabotării; prin urmare, înlocuirea gândurilor automate, autocritice cu altele mai încurajatoare este un pas crucial în oprirea sabotajului. Dezvoltă o atitudine blândă, de acceptare față de tine, asumă-ți emoțiile și greșelile ca parte a unei experienței umane.
- Cunoaște-te pe tine și pune accent pe punctele forte - reflectă asupra punctelor tale forte, identificând nu doar lucrurile pe care le faci bine, ci și atitudinile care îți sunt dragi și emoțiile pozitive pe care le experimentezi. Când te simți mai bine? Cunoașterea punctelor forte și găsirea modalităților de a folosi aceste puncte forte, cel puțin una în fiecare zi, vă poate ajuta să vă dezvoltați iubirea de sine.
- Nu trăi prin filtrele trecutului - deseori credem că știm deja care va fi deznodământul unei activități pe care o facem, iar gândul „de ce mă mai chinui, oricum nu va funcționa?” sau „am mai făcut asta, știu cum se va termina” apare în mintea noastră. Este important să rămânem într-o stare de curiozitate și să nu ne pre-determinăm acțiunile. Nimeni nu poate cunoaște viitorul, prin urmare, rămâi deschis și trăiește în prezent. Dacă ne raportăm mereu la trecut, acesta va deveni un viitor predictibil, însă dacă nu ne lăsăm contaminați de experiențele și emoțiile trecutului și rămânem ancorați în prezent, cu siguranță viitorul va fi diferit de ceea ce am experimentat până acum.
- Nu aștepta o tragedie pentru a te schimba - majoritatea dintre noi așteptăm un motiv pentru a ne schimba: o pierdere, o boală, o despărțire, orice eveniment dramatic pentru a ne schimba viața. Însă, schimbarea vine din momentul în care decidem noi că vrem asta, prin urmare, de ce să aștepți? Învestește în cea mai bună versiune a ta începând de acum!
Când e nevoie să ceri ajutor specializat?
Daniela Salomia (foto), psihoterapeut Hedepy: „Nu este întotdeauna ușor să recunoști și să oprești anumite comportamente de sabotare, în special tiparele pe care le-ai urmat de ani de zile. Dacă eforturile tale de a încerca diferite comportamente nu au funcționat sau funcționează doar pentru o perioadă, terapia poate fi o opțiune bună. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) utilizează tehnici eficiente în ameliorarea distorsiunilor cognitive. Folosirea acestor tehnici te ajută să înlocuiești tiparele de gândire negative și să îmbunătățești starea generală de bine. Terapia dialectică comportamentală (DBT) funcționează bine în problemele care implică emoții intense. Aceasta ar putea include comportamente impulsive, probleme de control al impulsurilor și dificultăți de înțelegere cu alți oameni. Nu e nicio rușine să ai nevoie de sprijin profesional. Un terapeut bun va înțelege și te va ajuta să scoți la suprafață problema, de care probabil nu erai conștient”.
Doar 5% din ceea ce gândim și din deciziile pe care le luăm sunt conștiente, restul de 95% sunt impulsuri și decizii care vin din subconștientul nostru și ne definesc majoritatea vieții. Prin urmare, șansele ca o decizie luată „rațional” să fie, de fapt, un pattern subconștient, sunt foarte mari. Este important să putem restructura rețelele neuronale vechi care funcționează pe pattern-urile care ne-au sabotat până acum și să creăm noi legături neuronale cu noi comportamente, iar acest lucru se face doar prin terapie, meditație și multă muncă de introspecție sub îndrumare specializată. 70% dintre oameni trăiesc pe „pilot automat” și doar supraviețuiesc, anticipând cele mai tragice scenarii cu privire la viitorul lor, pe baza traumelor trecutului, astfel că se află mereu într-o stare de stres și anxietate.
Foto fr si main: KieferPix /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri