În urma acestui proces de autoreflecție, putem să identificăm cu mai mare claritate domeniile în care avem nevoie de îmbunătățire. Poate că dorim să ne îmbunătățim abilitățile de comunicare, să devenim mai eficienți în gestionarea timpului sau să dezvoltăm o mai mare rezistență emoțională. Odată ce aceste domenii sunt identificate, putem face planuri concrete pentru a ne dezvolta în aceste direcții, stabilind obiective clar definite, acțiuni specifice și termene de realizare.
Această auto-reflecție și conștientizare continuă ne ajută să ne monitorizăm progresul, să ne ajustăm cursul atunci când este necesar și să rămânem angajați în călătoria noastră de dezvoltare personală. În cele din urmă, aceasta este o călătorie care nu se încheie niciodată, deoarece mereu există oportunități de a învăța, de a crește și de a ne îmbunătăți”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
4. Stabilirea valorilor fundamentale.
Într-o epocă în care fluxul nesfârșit de informații și numeroasele distracții pot adesea să ne devieze de la ceea ce este cu adevărat important, stabilirea propriilor valori fundamentale devine esențială. Aceste valori nu sunt doar niște idei abstracte, ci principii solide care ne orientează deciziile, comportamentele și interacțiunile cu ceilalți, formând esența caracterului nostru și a identității noastre personale.
“O valoare esențială poate fi onestitatea, o virtute care ne îndeamnă să ne manifestăm în mod autentic și să avem integritate în toate acțiunile noastre. Ea este piatra de temelie a unei comunicări sincere și eficiente și joacă un rol crucial în construirea unor relații de încredere. Familia și prietenia, de asemenea, pot fi considerate valori fundamentale pentru mulți dintre noi. Ele ne amintesc de importanța de a menține legături puternice și de a ne sprijini reciproc, oferindu-ne un sentiment de apartenență și acceptare.
Bunăstarea poate fi privită ca o valoare ce ne îndeamnă să ne îngrijim de sănătatea și starea noastră fizică și mentală. Aceasta ne încurajează să avem grijă de noi înșine, să ne respectăm nevoile și să menținem un echilibru între muncă și odihnă. Serviciul, la rândul său, poate fi un principiu central care ne inspiră să contribuim la binele celorlalți și al societății în ansamblu. Acesta ne motivează să ne folosim talentele și abilitățile pentru a face o diferență pozitivă în lume. Acestea sunt doar câteva exemple de valori fundamentale care pot ghida viețile noastre. Fiecare persoană are un set unic de valori care reflectă ceea ce este cu adevărat important pentru ea. Prin identificarea și trăirea acestor valori, putem naviga cu mai multă claritate și scop prin tumultul vieții moderne, rămânând fideli celor ce ne definește cel mai bine”, declară specialistul.
* Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației ”Generația Iubire” este Psiholog-Psihoterapeut expert şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică. A studiat natura minţii umane urmând 9 formări profesionale cu abordări diferite - psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială, instructor internațional yoga, formator acreditat CNFPA.
Foto fr si main: luboffke /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri