Chiar daca poseda o inteligenta deosebita, prea prinsa de nevoia sa continua de afirmare, mama narcisista va fi imatura din punct de vedere sentimental, incapabila sa-i ofere copilului sau un mediu emotional sanatos in care sa creasca si sa-si dezvolte personalitatea. Fie se percepe pe sine perfecta, fie se va preocupa intens de felul in care ceilalti o percep: in fata lumii intregi, ea nu concepe sa fie ALTFEL. De aceea, nu este exlus ca uneori sa deformeze adevarul in propriul beneficiu. Nu tolereaza ca ceilalti sa fie laudati in fata ei si va accepta cu greu chiar laudele aduse propriilor copii.
Uneori, chiar si inconstient, va incerca sa diminueze importanta copilului sau, umilindu-l, facandu-l sa se simta prost sau minimalizand performantele si reusitele sale. O persoana narcisista crede insistent ca doar persoana sa este indreptatita sa aiba parte de iubire si afectiune si este de parere ca nu poate gresi decat in cazuri exceptionale. Atunci insa, va gasi imediat, cu mare usurinta, scuze plauzibile si explicatii credibile. Cand i se atrage atentia asupra greselilor sale, devine furioasa.
Critica si manipularea sunt perfect ascunse sub masca altruismului: intotdeauna o persoana narcisista are cele mai bune intentii. Printre armele cele mai sigure ale unui narcisist se numara cuvintele si uneori minciunile deghizate sub forma adevarului si a truismului “iti vreau binele”. Vei auzi destul de des de pe buzele sale “am vrut doar sa te ajut…, am facut ceea ce trebuia sa fie facut pentru ca TIE sa iti fie bine”…Persoanele narcisiste sunt extrem de sensibile in fata criticilor si vor exploda de furie, amenintari, intimidari, in manifestari violente, chiar si fata de propriul copil. Mamele narcisiste se afla chiar in competitie cu proprii copii pentru a castiga atentia sotului sau a celorlalti membrii ai familiei, sunt de parere unii psihologi. Cele mai multe definitii ale narcismului se refera la fascinatia excesiva fata de propria persoana care poate chiar merge pana la obsesie, vanitate, iubirea exagerata de sine in detrimentul iubirii fata de ceilalti, nevoia constanta de a primi laude si confirmari ale meritelor proprii. Persoanele narcisiste rareori cer ajutorul specializat al specialistilor: nu isi constientizeaza propriul comportament, nici nu realizeaza repercusiunile pe termen lung ale acestuia asupra celorlalti. Odata cu un copil, se naste si mama, spune o veche vorba. Chiar asa sa fie?...
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară