IN ACEST ARTICOL:
Mama narcisista este capricioasa si inconsecventa in ceea ce face si spune, urmarind sa-si antreneze copiii in satisfacerea capriciilor sale. Psihologii o numesc �vampir emotional� pentru ca manipuleaza minunat sentimentele celor din jurul ei si le absoarbe pe cele ale propriului copil, determinandu-l sa se perceapa ca pe o extensie de-a sa.

Narcisistul nu va intelege insa cu adevarat niciodata conceptul de “ceilalti”, cu atat mai putin pe cel de dragoste. Mama narcisista nu are niciodata timp sa asculte. Atunci cand copilul va incerca sa aduca in discutie problemele si preocuparile sale, narcisistul va orienta discutiile inspre propria persoana, aratandu-ti ca nu sunt la fel de importante ca ale ei. Un copil va crede ca daca va urma intocmai instructiunile mamei, daca va fi de acord cu opiniile ei, daca ii va oferi atentie constanta si aprobare, daca se straduieste mai mult va avea parte de afectiune si apreciere. Relatia dintre parintele narcisist si copil este o relatie de control –supunere, o relatie simbiotica, vicioasa din punct de vedere emotional. Mama narcisista nu va accepta insa sa fie contrazisa. Indiferent de cat de mult se straduieste copilul si indiferent de realizarile sale, ea este obisnuita sa critice. Laudele in schimb si recompensele vor veni mai rar, prea rar… Mama narcisista abuzeaza de putere, iar exercitiul controlului o ajuta sa pastreze iluzia conform careia copilul este o parte din ea insasi.

Ce vor deveni copii persoanelor narcisiste? A avea o mama care sufera de narcisism extrem poate fi o experienta traumatizanta pentru copilul care va deveni adult caci acesta poate dezvolta complexe (lipsa increderii in propria persoana, depreciere, sentimentul de inutilitate sau vinovatie, timiditate, etc) sau tulburari de personalitate. La fel de bine insa, copiii mamelor narcisiste se pot transforma in copii rebeli care se autosaboteaza, multumindu-se sa obtina rezultate care sunt cu mult sub posibilitatile sale. Pe de alta parte, exista si probabilitatea de a se transforma in persoane narcisiste, adoptand acelasi model paternal sau maternal cu proprii copii. Nicio regula nu spune insa ca acesti copii se vor transforma in mamele lor.

Copiii parintilor narcisisti isi formeaza o perceptie gresita despre dragoste. Invata ca dragostea este un fel de troc, rezumandu-se la ceea ce pot face eu pentru tine si ceea ce poti face tu pentru mine. Este foarte posibil sa devina dependenti de partenerul de viata sau sa-si aleaga drept parteneri persoane care vor deveni dependente de ele. Evolutia lor sentimentala este supusa schimbarilor interne, va fi direct proportionala cu felul in care vor interactiona cu ceilalti si cu propria capacitate de empatizare de afectiune. Mama narcisista poate influenta negativ personalitatea unui copil, iar furia si viitoarele resentimente ale copilului pentru parinte pot afecta bunul mers al relatiilor cu cei din jur.

Indiferent de relatiile frumoase pe care copilul-adult le va stabili in viata sa matura, rolul de “mama” pe care ar trebui sa-l indeplineasca un parinte in viata unui copil nu va putea fi inlocuit de nimeni. Comportamentul mamelor narcisiste fata de copiii lor va avea un efect emotional pe termen lung asupra acestora (mai ales asupra fetitelor). Acestia, chiar ajunsi la maturitate, vor incerca sa se integreze in sablonul asteptarilor creat de mama.

Foto: Hepta.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri