IN ACEST ARTICOL:

La fiecare început de an, reflectăm asupra realizărilor și eșecurilor din ultimele 12 luni și facem planuri ambițioase pentru lunile care urmează. Ne dorim schimbări semnificative: mai mult timp cu familia, un stil de viață mai sănătos sau un hobby care să ne aducă bucurie. Ne promitem solemn să mergem pe acest nou drum, dar în cele mai multe cazuri, entuziasmul se diminuează rapid. Cum putem să ne mobilizăm și să ne ținem de ce ne-am propus?

Din punct de vedere psihologic, primul pas către respectarea rezoluțiilor este să stabilim obiective realiste și clar definite, este de părere Mariana Demeter, psihoterapeut și fondator al Clinicii Alegria. „Stabilirea de obiective nerealiste sau mult prea generale duce adesea la frustrare și abandon. Este esențial să ne setăm așteptări realizabile și să le împărțim în pași care pot fi atinși cu ușurință. Răspunsul se află în puterea minții și în modul în care aceasta ne poate modela comportamentele. Încrederea în sine și disciplina mentală sunt cele mai bune unelte pe care le avem pentru a ne modela viața așa cum ne dorim”, explică psihologul.

Fragmentarea obiectivelor în etape mai mici și concrete face ca progresul să fie vizibil și măsurabil, iar acest lucru ajută la menținerea motivației pe termen lung. De exemplu, în loc să spunem „Vreau să mă apuc de sport”, putem detalia: „Vreau să merg la sală de două ori pe săptămână timp de o lună, apoi să adaug o zi suplimentară”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ”Cea mai tristă zi din an”, demontată de psiholog. ”Blue Monday nu are nicio bază științifică. Depinde de fiecare ce conotație îi atribuie” Evenimentele astrologice din decembrie 2024 vestesc un final de an aglomerat, dar care ne pregătește pentru adevărata călătorie La mulți ani de Sf Ion - tradiții, mesaje și felicitări pentru sărbătoriții din ziua Sfântului Ioan

Puterea vizualizării și a afirmațiilor pozitive

Mintea are o influență majoră asupra comportamentului nostru, iar vizualizarea succesului poate fi o unealtă motivațională puternică. Imaginându-ne cum ne simțim odată ce am atins un obiectiv, creăm o legătură emoțională cu rezultatul dorit. „Vizualizarea acționează ca un catalizator care ne face să trecem la acțiune. Atunci când ne putem imagina cu claritate succesul, mintea noastră începe să lucreze subconștient pentru a găsi modalități de a-l atinge”, explică psihologul.

În plus, folosirea afirmațiilor pozitive este esențială. Acestea ne ajută să reprogramăm mintea pentru a combate gândurile negative care pot apărea pe parcurs. „Sunt capabil să ating obiectivele pe care mi le-am setat și merit să fiu acolo unde mi-am propus - iată un exemplu de gând pozitiv care contribuie la creșterea încrederii în sine și la eliminarea autosabotării. O astfel de mantră trebuie repetată zilnic”, ne sfătuiește specialistul.

Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 23-29 decembrie 2024? La IFA 2024, HONOR revoluționează soluțiile mobile AI cu noul PC echipat cu Snapdragon, agent AI integrat și detectare AI a deepfake-urilor Zile libere 2025 în România: Calendar complet și semnificația fiecărei zile

Cum ne menținem motivația pe parcursul anului

Una dintre cele mai mari provocări este menținerea motivației după ce entuziasmul inițial scade. Acest lucru se întâmplă pentru că, de multe ori, ne bazăm pe motivația extrinsecă, cum ar fi dorința de a impresiona pe alții, în loc de cea intrinsecă - care vine din interior.

Motivația intrinsecă, bazată pe valorile și pasiunile personale, este cea care susține eforturile pe termen lung. Când scopul nostru este aliniat cu ceea ce ne dorim cu adevărat, ne este mai ușor să găsim resursele necesare pentru a continua, chiar și atunci când lucrurile devin dificile”, subliniază psihologul Mariana Demeter (foto).

Pentru a rămâne motivați să facem un anumit lucru, suntem sfătuiți să ne amintim periodic de ce ne-am apucat de el. Notarea gândurilor și progreselor într-un jurnal poate fi o metodă excelentă de automotivare. De asemenea, recompensarea fiecărei etape atinse poate ajuta la păstrarea unui sentiment de satisfacție și la stimularea progresului continuu.

Premieră națională: dermatoscopie digitală asistată AI, disponibilă pentru pacienții din România în Spitalul Bioderm Angajați sănătoși înseamnă companii profitabile Rezoluția sufletului tău pentru anul 2025 în funcție de zodia în care te-ai născut

Gestionarea eșecurilor și adoptarea mentalității de creștere

Nu în ultimul rând, este important să conștientizăm că nicio călătorie nu este lipsită de obstacole, iar modul în care reacționăm la eșecuri este crucial. „O mentalitate de creștere, care acceptă eșecul ca parte a procesului de învățare, ne permite să depășim momentele de descurajare și să revenim mai puternici. În schimb, o mentalitate fixă, care percepe eșecul ca pe o dovadă a incapacității, va duce la abandonarea obiectivelor”, punctează psihologul.

În acest context, trebuie să fim blânzi cu noi înșine și să tratăm greșelile ca oportunități de învățare. Întrebările de tipul „Ce pot face diferit data viitoare?” pot transforma o situație dificilă într-una constructivă.

Top 3 lucruri pe care le poţi face în sezonul rece pentru a rămâne în formă 15 IULIE: conjuncția lui Marte cu Uranus și Algol, steaua Demon, în semnul Taurului – cel mai puternic eveniment din mijlocul verii 2024 (poate chiar al ultimilor 2 ani)! Vremea schimbărilor cu răsunet PLUTO intră în Vărsător pe 21 Ianuarie 2024, după 250 de ani: CUTREMUR astrologic, cu influențe și energii cum n-am mai întâlnit vreodată

Foto fr si main: 13_Phunkod /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri