Pentru Angela Wright, expert in psihologia culorilor, culorile au viata, au substanta si ascund un univers intreg de mistere, secrete si adevaruri. Angela Wright a inceput sa studieze serios influenta culorilor asupra psihicului si comportamentului uman inca din 1970 si a identificat existenta anumitor legaturi intre modelul culorilor si modelul comportamental uman. In 1984 si-a expus teoria pe care a testat-o ulterior in mod empiric. Culorile ne afecteaza pe fiecare in parte in mod psihologic, influentandu-ne comportamentul si starea emotionala, concluzioneaza psihologul in studiile sale.
De altfel, efectele culorilor asupra noastra nu depind nici de gradul de cultura al individului, nici de gen, nici de varsta, fiind intr-o oarecare masura predictibile. In plus, culorile pot fi impartite in patru grupuri mari de culori, grupul de care apartine culoarea respectiva determinand modul in care dispozitia ne este afectata. Mai mult, intre nuantele, tonurile si tonalitatile cromatice existente in interiorul unui grup se stabilesc anumite relatii care difera de cele existente in celelalte trei grupuri. Impreuna, aceste patru grupuri de culori detine secretul echilibrului universal. Una peste alta, culorile din interiorul unui grup se vor armoniza intotdeauna intre ele.
Avand in vedere preferinta individuala diferita pentru anumite culori, oamenii pot fi impartiti in patru grupuri psihologice ce corespund celor patru mari grupuri de culori. Indivizii asociati unuia din cele patru tipuri de culori au in comun anumite trasaturi fizice si psihice si aceleasi reactii estetice vizavi de culori. Mai mult, sustine Angela Wright pe https://www.colour-affects.co.uk/ indivizii apartinand unui grup cromatic sunt atrasi de toate culorile grupului caruia apartin.
"Nu exista o culoare universal atragatoare", isi argumenteaza in continuare Angela teoria. Se poate intampla ca verdele sa fie culoarea ta preferata si sa o percepi drept o culoare vesela si revigoranta, in timp insa o alta persoana sa o urasca si sa o considere o culoare obositoare, tipatoare si enervanta. De asemenea, Angela Wright este de parere ca nu o singura culoare declanseaza reactia in cel care priveste, ci culoarea respectiva in combinatie cu alte culori. Angela Wright da in continuare si un exemplu excelent: reactia in fata unui peisaj de vara in care cerul este gri poate fi diferita de reactia ta in fata aceluiasi gri, incadrat de data aceasta intr-un peisaj de iarna. Iata care sunt cele patru tipuri de personalitate umana in viziunea Angelei Wright si familiile cromatice care le sunt asociate:
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri