29 Septembrie 2010 publicat în Psihologie 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
In opinia psihologului Albert J. Bernstein, exista 5 tipuri de vampiri emotionali ale caror caracteristici corespund anumitor tulburari de personalitate: vampirii antisociali, vampirii histrionici, vampirii narcisisti, vampirii cu un comportament obsesiv-compulsiv, vampirii paranoici.

De asemenea, actiunile distructive ale vampirilor emotionali si incercarile de a-i discredita pe ceilalti si a le scoate in evidenta greselile si defectele nu sunt decat incercari ale acestora de a se simti mai bine cu privire la propria persoana, la propriile greseli si defecte. Comportamentul vampirilor emotionali este in repetate randuri o incercare de a-si ascunde temerile si nesiguranta. Acest comportament fura celorlalti din vitalitate si din entuziasm.

Vampirii nu se pot vedea in oglinda...

“Vampirii nu se pot vedea in oglinda”, spune Albert J. Bernstein, profesor doctor si psiholog, specializat in consilierea si rezolvarea problemelor relationale din familie sau de la locul de munca. Faimosul psiholog este autorul cartii “Vampirii energetic. Invata cum sa traiesti cu semenii care te secatuiesc de energie”. Adesea, vampirii emotionali nu sunt constienti de ceea ce sunt cu adevarat. Adeseori, personalitatea vampirului emotional este influentata de un dezechilibru chimic, famile destramata sau disfunctionale, o stima de sine exagerat de scazuta sau chiar abuzuri psihice sau fizice in copilarie, este de parere expertul.

Psihologul afirma de asemenea ca poti fi la randul tau un vampir emotional. “Nu te speria daca vezi un vampir chiar in interiorul tau. Multi dintre noi avem un mic vampir in interiorul nostru. Daca esti capabil sa il vezi, atunci exista speranta.”.

Conform viziunii psihologului Albert J. Bernstein, exista 5 tipuri de vampiri emotionali ale caror caracteristici corespund anumitor tulburari de personalitate. Totodata, cartea psihologului porneste de la o distinctie clara: Atunci cand oamenii ajung sa se innebuneasca singuri, putem vorbi de o psihoza. Atunci cand ajung sa innebuneasca alti oameni avem de-a face cu tulburari de personalitate.

-Vampirii antisociali – nu sunt cei urasc sau evita societatea oamenilor, ci sunt cei care urasc plictiseala si ignora regulile sociale. Sociabili si iubind petrecerile inedite sunt dependenti de senzatii tari si periculoase (precum cele procurate de droguri, pariuri, sex, sporturi extreme) care le pun sangele si adrenalina in miscare. Ex de astfel de vampiri: rebelii fara o cauza precisa, teroristii – cei care detin iluzia grandorii si au inteles gresit conceptul de putere.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri