O intrebare prea grea, prea dificila, prea dura, prea complexa, cu prea multe raspunsuri si cu prea putine raspunsuri concrete… O intrebare la care psihologii si sociologii inca nu au gasit cel mai plauzibil motiv... Un gest de neiertat, un gest criminal, un gest care lezeaza dreptul la libertate si la refuz al oricarei femei, un gest care nu justifica invadarea spatiului individual al unei persoane fara consimtamantul acesteia… Vom incerca insa in articolul de azi sa descifram putin psihologia violului. O sa incercam, pe cat posibil, sa explicam un gest care aparent nu poate fi explicat. O sa incercam sa intelegem ceva dintr-un act care nu poate fi inteles…
Violul este un gest sexual violent care poate fi pus pe buna dreptate pe seama tulburarilor psihice si emotionale, a tulburarilor de personalitate, a traumelor psihice sau sexuale traite in copilarie de catre agresor, a dependentei de sex. Violul poate fi pus pe seama cauzelor biologice si hormonale, a imposibilitatii de-a relationa sexual si fizic cu o femeie. Violul poate fi consecinta dorintei de satisfacere a nevoilor sexuale cu orice pret sau a acumularii de sentimente negative catre persoana respectiva. Violul poate fi o urmare a pierderii controlului de sine sau poate avea loc in urma consumului exagerat de alcool/ droguri.
Ce poate fi de inteles dintr-un act de neinteles…
Multi psihologi sunt insa de parere ca nu implinirea sexuala este cauza principala a violului, ci dorinta agresiva de a domina, necesitatea de a detine controlul asupra femeii, asupra sexului slab in general. De asemenea, o anumita categorie a psihologilor nu considera violul in mod expres un act sexual in care primeaza dorinta sexuala. De ce violul are loc si asupra sotiilor sau partenerelor, cazuri in care sexul are loc in mod normal de comun acord? Violul este mai degraba o forma de manifestare a violentei decat un act cu o conotatie pur sexuala.
Violul nu se refera la sex, ci la PUTERE, spun psihologii…. “Puterea” iluzorie de a prelua controlul asupra altei fiintei umane… In viziunea agresorului, violul este un act de “stapanire” a unei alte persoane. De-a lungul evolutiei istoriei si sociale, trupul femeii a fost perceput drept proprietate sau un produs comercial. Barbatii au fost educati si crescuti in ideea preluarii initiativei sexuale intr-o relatie. De multe ori, barbatii cred femei vor sex, insa au retineri sau se simt incomod in a-l cere in mod clar...
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară