La fel ca porumbeii, oamenii se intreaba din cele mai vechi timpuri ce pot face pentru a merita eternitatea sau macar longevitatea. Cu totii ne dorim tinerete fara batranete. Dar ce facem ca sa meritam asta? Unii se duc la biserica, altii mediteaza, au o nutritie echilibrata sau fac mult sport. Iata mai jos cateva idei usor de realizat ce ne ajuta sa traim peste 100 de ani:
Impartaseste-i mamei totul – Un studiu al Scolii Medicale de la Harvard a demonstrat ca persoanele in relatii “reci” cu mamele lor prezinta un risc cu 91% mai ridicat de a contracta o boala in perioada vietii adulte.
Iesi din cochilie – Activitatile sociale si relationale (comunicarea interpersonala in general) imbunatatesc speranta de viata. Persoanele mai active social fumeaza mai putin, mananca mai sanatos, fac exercitii fizice regulat si sunt capabile sa isi discute problemele.
Mergi la cinema – Vizionarea unui film, a unui spectacol de teatru sau prezenta in sala de concerte ne ajuta sa traim mai mult: acestea sunt concluziile unui studiu suedez realizat pe 12000 de persoane. 36% dintre pasionatii de manifestatii culturale au atins, efectiv, suta de ani (fiind inca in putere), pentru ca aceste distractii stimuleaza functionarea sistemului imunitar.
Priveste partea buna a lucrurilor – Optimistii nu numai ca traiesc mai mult decat pesimistii, dar prezinta si mai putine riscuri de deces prematur. Fericirea si optimismul par, de asemenea, sa sporeasca numarul celulelor noastre imunitare, cele mai eficiente arme ale organismului nostru impotriva bolilor.
Recitati poezii – Cercetatorii elvetieni au demonstrat faptul ca persoanele care recita poezii cate o jumatate de ora in fiecare zi isi reduc considerabil nivelul de stres (deci si riscurile unor maladii cardiace).
Plangi – Lacrimile permit evacuarea unui exces de tensiuni daunatoare sanatatii. Unii afirma chiar ca longevitatea femeilor s-ar putea datora capacitatii acestora de a elimina toxinele plangand.
Asterne-ti sentimentele pe hartie – Trei minute pentru a exprima cateva ganduri intr-un jurnal sau cateva cuvinte adresate in scris unui prieten sunt suficiente pentru a calma starile de stres – Dr. Pamela Peeke de la Universitatea din Baltimore. Dovada vie o consta faptul ca dupa patru luni de incitare la scris, 47% din pacientii astmatici aflati in tratamentul ei au manifestat o ameliorare a simptomelor.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate