IN ACEST ARTICOL:
Susan Peabody identifica mai multe tipologii ale dependentilor de iubire: dependentul obsesiv, dependentul codependent, dependentul de relatii, dependentul narcisist, dependentul ambivalent.

Dependentul Codependent – PENTRU CA TE IUBESC ITI PERMIT ORICE

Persoanele apartinand acestei categorii nu au in general prea multa incredere in propriile forte si capacitati. Au un nivel al stimei scazut, iar modul lor de a gandi, de a simti sau de a se comporta poate fi de cele mai multe ori dedus si intuit. Sunt guvernate de nesiguranta. Au tendinta de a se agata de partener daca acesta le induce sentimentul de siguranta. Au tendinta de a deveni codependente si nu renunta prea usor la partener. De teama de singuratate si de se afla pe cont propriu, de teama de a nu fi abandonate sau lasate deoparte, sunt extrem de permisive. Din aceasta cauza, manifesta uneori un control pasiv-agresiv, inchid ochiii in fata abuzului, se lasa manipulate, accepta disconfortul. Sunt grijulii, dispuse sa faca orice pentru a-si tine partenerul alaturi.

Dependentul de Relatii - NU TE MAI IUBESC... DAR, TE ROG, NU MA PARASI!

Exista o diferenta intre aceasta categorie de dependenti si restul categoriilor. Dependentul de relatii constientizeaza, simte ca nu isi mai iubeste partenerul de viata. Dar nu poate renunta la acesta. Chiar daca se simte nefericit in relatia respectiva si sentimentele de iubire au devenit nule, chiar daca este constient ca partenerul il distruge emotional, nu are puterea de a pune punct relatiei. Uneori, nefericirea emotionala ii afecta chiar sanatatea, buna dispozitie psihica si starea generala de bine. Este ingrozit de schimbari. Se teme sa traiasca neimplicat intr-o relatie. Il face sa sufere ideea de a-si parasi partenerul sau de a-l face sa sufere la randul sau. Se simte nefericit, vesnic prins intr-o capcana fara iesire.

Dependentul narcisist - TE IUBESC CA SA MA SIMT IUBIT

Dependentul narcisist este stapan peste arta controlarii si a dominarii partenerului. Se foloseste de manipulare si de abilitatile sale de a seduce pentru a-si obtine fericirea si iubirea de care are nevoie de la partenerul lor de viata. Se concentreaza asupra propriilor nevoi si dorinte. Este egocentric. Are o incredere in sine scazuta. O mascheaza printr-o incredere excesiva. Spre deosebire de celelalte categorii de dependenti (unii psihologi refuza chiar sa ii includa in categoria dependentilor de iubire), dependentul narcisist nu pare deloc a fi dependent de partenerul sau obsedat de iubire, de relatii. Pare mai degraba a fi rezervat, rece, lipsit de afectiune, incapabil sa se implice. Dar ESTE DEPENDENT. ARE NEVOIE de partenerul sau. Partenerul este cel care ii asigura si ii intretine ideea iubirii. Este de aceea dispus sa faca orice, oricand, pentru a-l tine aproape . Nu accepta sa fie parasit sau abandonati. Ar putea recurge, in cazuri extreme, chiar si la violenta. Numai gandul il panicheaza. Ii zdruncina lumea sa egoista.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri