IN ACEST ARTICOL:
In functie de tipul de societate si potrivit statutului ei, femeia nu dispune de aceeasi libertate in a lua cuvantul ca si barbatul. Inca din Vechiul Testament, femeii i se spune, prin gura Sfantului Pavel, sa taca: 'Femeia sa ia parte la invatatura in tacere, cu supunere desavarsita. Eu nu dau voie femeii sa faca pe invatatorul, nici sa comande barbatului, ci sa stea in tacere'.

In societatea noastra contemporana, cuvantul femeii pare sa il completeze pe cel al barbatului, fiind totusi subordonat unei prime enuntari. Putem afirma cu convingere ca ea nu dispune deci de un statut de egalitate. Fara sa-si dea seama, barbatul are tendinta de a juca rolul determinant in cursul discutiilor sociale, luand cuvantul cu foarte mare usurinta, necedandu-l de bunavoie si intrerupand adeseori pe o femeie care vorbeste si nu pe un seaman de-al sau.

Cercetari

Zimmerman si West au studiat cate zece conversatii intre femei, intre barbati si in cupluri. Inregistrarile analizate au fost obtinute cu ocazia discutiilor purtate in locuri publice, intr-o comunitate universitara.

Cei doi autori au notat faptul ca barbatii sunt raspunzatori pentru circa 98% din intreruperi si pentru toate secventele de suprapunere a replicilor. In cuplurile de femei si in cuplurile de barbati, numarul intreruperilor produse a fost de 7. In cuplurile mixte, s-au produs 48, iar practic toate au fost provocate de barbati. Care a fost reactia femeilor? Ele nici nu au protestat, nici nu au incercat sa ia cuvantul mai tarziu. Pur si simplu au acceptat situatia.

Cercetatorii trag de aici concluzia ca intre femeie si barbat exista o situatie de inegalitate in privinta cuvantului. Aceleasi modalitati inconstiente de functionare se gasesc si in alte cadre precum clasele de liceu mixte sau adunarile generale din mediul universitar intre colegi de sex feminin si masculin (cercetari efectuate de Yaguello).

In principiu, procedurile de interactiune verbala atribuie barbatilor mai multa libertate de actiune, fara insa ca acestia sa constientizeze neaparat acest lucru. Pentru ca este mai des constransa la tacere, femeia se simte mai neindreptatita sa vorbeasca – desi, in mod curios, ea este de obicei asociata cu flecareala sau cu vorbele lipsite de importanta.

Tacerea in cuplu

Uneori femeia este impovarata de tacere, gandindu-se ca nu este legitim sa vorbeasca despre ea. Universul lucrurilor si simtirilor nespuse si refulate ingreuneaza relatiile in interiorul anumitor cupluri, rasfrangandu-se uneori si asupra copilului. Neintelegerea creata este adesea dureroasa pentru barbatul care a adoptat o atitudine si esueaza in incercarea de a modifica relatiile la crearea carora a contribuit, in vreme ce femeia a incetat sa incerce sa mai schimbe lucrurile.

Un exemplu demn de luat in considerare poate fi povestea unui barbat care indura lipsa de comunicare cu sotia si fetita sa. Acestea nu i se adreseaza niciodata, iar el nu stie cum sa reia comunicarea intrerupta de-a lungul timpului (fara sa-si dea seama).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri