Trebuie de asemenea mentionat ca toate aceste raporturi de forte psihice sunt adesea aproape insesizabile si e nevoie de un mare efort psihologic pentru a le descoperi. Exista insa posibilitatea ca cineva din exterior sa aiba o viziune eronata asupra raportului de forte din cadrul unor casnicii. Acest lucru se intampla adeseori datorita faptului ca sotul dominator lasa impresia (generala sau partiala) ca el este cel dominat. De pilda, o femeie cu mult tact nu va arata niciodata colegilor de serviciu ai sotului ei ca acesta este, exagerand putin, “sub papucul nevestei”. Aceasta disimulare a superioritatii unui sot fata de celalalt pe planul energiilor psihice se poate extinde asupra intregului sau comportament, in orice imprejurare, de la bun inceput sau treptat.
In acest caz putem aplica fara teama de a gresi reciproca teoriei dezvoltate mai sus, care ar consta in observarea sexului copiilor si relevarea adevaratului raport de forte psihice din casnicia respectiva, ori a evolutiei acestui raport de-a lungul timpului (pe cat este posibil).
Exista de asemenea impresia falsa ca unii oameni care sunt dominatori in relatiile cu ceilalti se comporta in acelasi fel si acasa. Acest lucru nu este insa confirmat intotdeauna ci, dimpotriva, cei mai “crunti” oameni dintr-un anumit mediu socio-profesional pot fi foarte tandri si intelegatori cu familia. Este demn de remarcat, de exemplu, faptul ca foarte frecvent militarii de cariera sunt deosebit de atenti si docili cu sotiile lor. Probabil ca ei simt nevoia de a compensa asprimea vietii de soldat cu dulceata unei casnicii linistite ori necesitatea de a da ordine altora cu posibilitatea ce o au in familie de a primi ei insisi comenzi, pornite tot dintr-o necesitate fireasca. Cu alte cuvinte, in acest mod ei se echilibreaza. Este destul de probabil ca multe femei intuiesc acest lucru, existand o apreciere aproape unanima a militarilor de cariera (si adesea o atractie foarte puternica spre ei) in cercurile feminine.
Putem, spre final, sa notam faptul ca dependenta sexului copiilor de climatul familial, desi probabila, este determinata empiric si din acest motiv mai raman de eludat inca multe alte aspecte in plus fata de cele expuse in acest articol, ce tin mai ales de mecanismul intim al acestei determinari. Apare, de exemplu, intrebarea incitanta daca rolul (activ sau pasiv) al fiecarui partener in actul sexual si energia investita de fiecare dintre acestia in acele momente (in planurile psihic, afectiv si erotic) nu sunt cumva hotaratoare in ansamblul general al mecanismului mai sus amintit. Aceasta posibila intuitie e mult intarita de ceea ce ne povesteste o veche legenda medievala.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară