26 Aprilie 2011 publicat în Psihologie 29 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Daca pentru un artist culoarea este un mod de exprimare, pentru un fiziolog un proces chimic care are loc la nivelul retinei, pentru un fizician o radiatie cu o anumita lungime de unda, pentru un pedagog un sistem de educatie vizuala, pentru un medic naturist un element de diagnostic si un remediu, numerosi cercetatori au observat faptul ca ea are mai ales efecte psihologice.

Efectul psihologic al culorilor a fost demonstrat concret cu ocazia Congresului International al Culorii ce a avut loc in vara anului 1985, la Monte Carlo. La dezbaterea despre influenta culorilor asupra psihicului oamenilor au luat parte medici, psihoterapeuti, pictori, pedagogi, urbanisti, farmacisti, industriasi si specialisti in marketing. Vorbitorii au adus nenumarate exemple in legatura cu influenta, atat de diferita asupra oamenilor, atat a fiecarei culori cat si a nuantelor pe care ea le poate prezenta.

Astfel, farmacistii au atras atentia fabricantilor de medicamente ca produsele destinate bolnavilor de inima, colorate in rosu, sunt greu tolerate de acestia. In schimb, pentru specialistii in marketing, rosul poate avea un cu totul alt efect asupra oamenilor. De exemplu, produsele colorate sau ambalate in culoarea rosie sunt mult mai solicitate de cumparatori. Dupa ce au efectuat numeroase anchete, specialistii in marketing au descoperit si alte efecte ale culorilor asupra cumparatorilor: alimentele ambalate in culori inchise cum ar fi albastrul, maroul si negrul sugereaza ceva invechit, iar cele in bleu si verde deschis numai prospetime. Cafeaua ambalata in pungi galbene sugereaza un produs “slab”, in pungi negre un produs “tare”, iar in pungi rosii un produs “foarte aromat”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Horoscop chinezesc 2025 Mistreț: Pic cu pic se face mare! Fiecare alegere îți modelează destinul în 2025. Lecția înțelepciunii

Tinand seama de influenta culorilor asupra psihicului multor bolnavi, unele fabrici de medicamente au pus pe piata pastile destinate celor astenici si depresivi colorate numai in galben si portocaliu (culori recunoscute pentru proprietatile lor dinamizante), pentru cei suferinzi de anxietate in albastru foarte deschis (culoare sedativa), iar pentru ameliorarea durerilor in roz (culoare calmanta). Aceleasi fabrici nu mai coloreaza de multa vreme in rosu medicamentele destinate bolnavilor de inima sau cu hipertensiune arteriala, iar in verde inchis pe cele recomandate bolilor psihice.

De multe ori, culorile influenteaza in asa fel starea de spirit a oamenilor, incat, la unele persoane ele pot provoca adevarate suferinte. Despre Conde, unul dintre generalii lui Ludovic al XIV-lea, se spunea ca isi pierdea imediat buna dispozitie ori de cate ori avea in fata ochilor un obiect de culoare verde. Dar culorile pot conferi si o stare de bine, de destindere. Beethoven scria prietenului sau Wegeler ca este incapabil sa gaseasca armoniile fara a avea in fata ochilor un tablou colorat. Facand o legatura intre muzica si culoare, pentru anumite persoane, muzica lui Mozart in timpul auditiilor este “albastra”, iar cea a lui Wagner “luminoasa”. Goethe spunea despre culori ca “actioneaza asupra sufletului, putand trezi sentimente diferite, idei, emotii, care ne aduc liniste sau, dimpotriva, ne agita si provoaca tristete”.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri