Ca sa iti castigi libertatea emotionala nu inseamna ca nu trebuie sa mai simti, nu inseamna ca nu trebuie sa nu mai ai emotii. Libertatea emotionala inseamna sa stii in ce modalitate iti exprimi emotiile, cand sa le exprimi. Ai libertatea de a alege sa iti exprimi doar emotiile cele mai bune. Nu trebuie nici sa trecem la extrema cealalta si sa ne lasam total in voia emotiilor noastre. Nu putem fi intotdeauna la mila a ceea ce ne iese in cale. Nu ne putem trai existentele reactionand la fiecare lucru cu care interactionam. Nu trebuie sa ne simtim neputinciosi emotional si purtati de valurile acestea mari de emotii, sentimente, angoase, frici, dureri, nelinisti sau sensibilitati. Printre emotiile noastre, trebuie sa ne simtim ca pestele in apa. Sa inotam in marea lor, dupa voia noastra.
Experientele emotionale puternice pot deveni experiente spirituale intense. Suferintele, pierderile, atacurile de panica, deprimarea, depresia sau sentimentul de singuratate -acestea sunt experiente prin care fiecare poate deveni erou in propria viata, spune autoarea. Facandu-le fata putem invata sa ne folosim emotiile pentru a deveni mai puternici. De asemenea, sustine Judith Orloff, ca sa experimentezi libertatea emotionala, este necesar sa intelegi cele patru componente de baza ale emotiilor: biologia lor, spiritualitatea, energia si psihologia.
“Vad emotiile negative intr-un mod netraditional: emotiile te obliga sa treci printr-o experienta similara celei in care urci un munte. Emotiile negative sunt forme ale intunericului care exista in fiecare din noi. Nu trebuie sa lasam umbrele sa ne doboare. Ideea de a merge tot inainte, catre partea luminoasa din noi, este cu siguranta un lucru exceptional, frumos. Este important sa luam atitudine impotriva partilor negative care se gasesc in fiecare dintre noi”.
“(…) Cred ca emotiile (chiar si cele devastatoare precum depresia) vin la noi pentru a ne trezi spiritual. Fiecare emotie este un imbold pentru noi pentru a intra mai mult in legatura cu inimile noastre. Libertatea emotionala ne permite sa vedem dezamagirile si respingerile ca pe o oportunitate de a creste mai puternic si mai luminos. Ne ajuta sa ne acceptam dezamagirile ca o oportunitate de a ne trata pe noi insine cu compasiune, de a ne pastra inimile deschise, de a aplica iubirea de sine. Despre acest lucru este de fapt libertatea emotionala. Despre cum te uiti la dezmagire si sa vezi cum, datorita ei, cresti si mergi mai departe.” (traducere dintr-un interviu pe care psihologul l-a acordat Barbarei Stahura).
Pe site-ul autoarei, drjudithorloff.com, poti afla mai multe despre libertatea emotionala. Totodata, poti efectua AICI un test pentru a vedea daca esti liber din punct de vedere emotional.
Iti recomandam si articolul Judith Orloff: Suntem EMOTII... Tu carui stil emotional ii apartii?
Sursa foto: Mike Mareen/ shutterstock.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri