Rasul, plansul, agresivitatea verbala sunt alte modalitati de eliberare a tensiunilor, efectul obtinut fiind restabilirea echilibrului mental.
Retragerea emotionala intr-un somn excesiv pare a fi o cale adoptata de unele persoane pentru a face fata dificultatilor, aceste persoane gasind in repaus inchiderea portilor catre realitate.
A discuta despre starea emotionala dominanta sau a te ruga. Iata doua retete verificate de eliberare a tensiunilor create de conflictele familiale sau profesionale. Aceasta verbalizare duce la formularea unor noi puncte de vedere sau chiar la disparitia unor tensiuni minore.
Incercarea de a gasi explicatii strict logice la problemele ce ne framanta este un mecanism folosit frecvent, ce poate aduce o anume satisfactie, datorata curajului de a le fi dezbatut. In acest caz, trebuie evitate cel putin doua potentiale pericole: fie sa-ti analizezi si reanalizezi situatia, in asteptarea unor solutii, creionand terenul gandirii obsesionale, fie sa dai o explicatie ce pare satisfacatoare pe moment, eliberandu-te chiar de vina, responsabilitate, in final nesatisfacand realitatea faptica.
Altii dintre noi incearca sa se elibereze de stres printr-un comportament activ: joc, munca fizica, sport, acestea fiind in fond mecanisme de descarcare a energiei in exces.
Garantia succesului acestor mecanisme este o chestiune relativa, senzatia de disconfort, efortul de concentrare intelectuala si de control personal, mergand pana la izolarea individului, perturbarea relatiilor interpersonale sunt doar cativa indici ai neputintei de a lupta si a iesi invingatori in fata stres-ului.
In zilele noastre important este sa constientizam ce probleme avem si cate dintre ele se datoreaza stres-ului. Dusman recunoscut sau nu, el poate fi invins prin apelarea la o modalitate eficienta care vine in slujba omului contemporan: psihoterapia - stiinta a sufletului, capabila sa descopere in oameni resorturi si mecanisme de a iesi invingatori din orice lupta. Nimic nu poate inlocui echilibrul fizic si psihic care creeaza starea de bine, de fericire pe care toti oamenii o doresc.
Autor: Psiholog Mirela Zivari
Institut: www.terapiam.ro; Sursa: Psiholife.ro
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri