IN ACEST ARTICOL:
Barbatii folosesc drept scut psihologic cateva atribute masculine pentru a se apara de eventuale deceptii afective. Important este sa le cunoastem si sa stimulam astfel progresul relatiei apropiate din exterior catre interior, de la aparenta la substanta, de la inhibitii ascunse la expunere confortabila.

Narcisismul (Uita-te la mine, asculta-ma, atinge-ma, simte-ma)

Acest atribut este un rezultat direct al conflictului nesigurantei masculine. Simplul fapt ca stii ca esti barbat nu iti ofera destula protectie in fata dorintelor feminine, deci trebuie sa-ti dovedesti tot timpul ca esti barbat. Dar nici asta nu e de ajuns: trebuie sa o arati intregii lumi.

Desigur ca si femeile au nevoie sa fie recunoscute, admirate, dar, in timp ce narcisismul feminin reflecta adeseori interesul societatii noastre pentru infatisare, frumusete, estetica, narcisismul masculin este legat mai mult de obsesia pentru putere, forta, realizare.

Narcisismul, iubirea pentru propria persoana este, in limite normale sau chiar putin exagerata, motorul psihic pentru curaj si implinire. In dorinta si efortul de a placea poate chiar sa dea nastere la generozitate. Dar narcisismul are si multe parti mai putin bune precum instrainarea dintre parteneri.

Agresivitatea (Iti arat eu cine e seful)

Agresivitatea este si ea un rezultat natural al conflictului nesigurantei masculine. Dupa cum s-a demonstrat, una dintre cele mai frecvente probleme intr-o casnicie este dinamica maniei, sotul suparat sau critic si sotia ranita, inlacrimata, invinsa. In aceasta dinamica, agresivitatea masculina serveste la intimidarea “inamicului” si prinderea partenerei cu garda jos, violarea spatiului ei psihic sau chiar fizic, pentru a-l ocupa si crearea unui zid de amaraciune care il va separa psihologic pe el de ea. In toate aceste tactici vedem clar urmele fricii barbatului de a nu se pierde intr-o femeie, o frica ingrozitoare care este, in acelasi timp, o dorinta la fel de puternica. Dupa cum am mai spus, acest conflict, intre dorinta de a fi cu o femeie si teama de pierdere a identitatii masculine, se afla in centrul conflictului nesigurantei masculine.

Ca si in cazul nesigurantei masculine, cheia pentru a face fata agresivitatii este echilibrul. Trebuie sa respectam autoritatea emfatica a masculului, desi este lipsita de sensibilitate, si sa ii raspundem cu aceeasi moneda, respingandu-I totodata caracterul distrugator. Problema multor femei este ca nu stiu cum sa faca diferenta intre cele doua.

Autodistrugerea (Sunt un ratat)

Cand barbatii sunt fundamental si complet incapabili sa-si exprime agresivitatea fata de ceilalti, atunci se intorc asupra propriei persoane. Si acesta este al saselea atribut masculin: autodistrugerea.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri