IN ACEST ARTICOL:
Credinta in deochi poate fi gasita oriunde in lume, insa in mod special in bazinul mediteranean, unde oamenii au trait cu frica de acesta inca din preistorie.

Toate popoarele europene au crezut in deochi la un moment dat in istoria lor. Acest lucru este evident daca ne gandim la numeroasele vestigii arheologice si hrisoave precum dictionarele de limbi europene. De exemplu, italienii folosesc expresia mal occhio, iar grecii baskania. Cand se refera la privirea malefica, francezii vorbesc despre mauvais oeil, iar nemtii despre bose blick. Spaniolii o numesc mal ochio, olandezii booze blick, norvegienii skoertunge, danezii et ondt oje, polonezii zte oko, iar ungurii szemveres.

Desi credinta in deochi a dominat candva intregul continent, impactul sau asupra imaginarului european din zilele noastre este minor, in unele tari ramanand doar cateva semne ocazionale care deconspira existenta a ceea ce a fost candva o superstitie atotputernica.

In tari precum Romania, Italia, Spania, Turcia si Grecia credinta este inca actuala. Pentru aceste popoare deochiul reprezinta un fel de expunere permanenta la foc deschis. Oamenii nu stiu de unde vine nenorocirea, unde la lovi sau ce fel de pagube va provoca. Importanta este deci cunoasterea celor care pot deochia, unde vor ataca ei si cum ne putem apara de atac cel mai eficient.

Exista cateva credinte populare despre oameni care au deprins deochiul. Conform uneia, copiii care au fost intarcati si apoi hraniti iar la san sunt cei care vor dobandi capacitatea de a deochia, probabil fiindca dorinta le-a fost luata in seama si indeplinita. De aceea, in tari ca Romania, Grecia si Slovacia copiii sunt rareori reprimiti la san dupa ce au fost intarcati. In majoritatea tarilor se crede ca, desi oamenii pot dobandi temporar capacitatea de a deochia, cei mai periculosi raman cei care s-au nascut cu aceasta abilitate. In Italia ei se numesc jettatori si isi exercita puterea in mod deliberat, pe cand altii o fac inconstient. La fel, in timp ce deochiul este indreptat uneori asupra tuturor in mod egal, alteori el este orientat numai asupra anumitor persoane.

Italienii mai cred ca exista trei feluri de oameni care au puterea de a face rau celor din jur folosindu-si privirea. Mai intai sunt invidiosii, apoi cei care au insusiri innascute, iar in cele din urma ocupantii unor pozitii semnate in societate.

Primul grup ii cuprinde pe cei desfigurati sau nedreptatiti intr-un anume fel - ei le pot face rau celor sanatosi si prosperi. Acest grup ii include pe pitici, cocosati si pe cei batrani si urati – de fapt, pe toti cei predispusi la invidie si deci pasibili de a-i rani pe altii. De aici vine si expresia italiana invidia crepa care inseamna invidia ucide.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri