In societatile in care oamenii cred in deochi exista si un numar de masuri de aparare. Cea mai buna protectie impotriva raului este prevenirea sa, aceasta presupunand evitarea sau ascunderea. Unele persoane prefera sa o apuce pe un drum mai lung, ocolitor, daca pot evita astfel intalnirea cu un jettatore. Vor merge, de asemenea, pana in panzele albe pentru a-si feri averile de ochiul public.
Alte metode de protectie impotriva deochiului presupun incantatii, folosirea amuletelor si a diverselor gesturi, ori atingerea unei suprafete protectoare din lemn sau fier. Se stie ca atingerea lemnului este strans legata de semnificatia crucii. Totusi, exista destule motive pentru a afirma ca aceasta practica nu este o inovatie crestina, avandu-si originile in religiile pagane, cand oamenii obisnuiau sa venereze copacii. In vreme ce majoritatea nord-europenilor ating lemnul ca sa le mearga bine, italienii prefera fierul.
Gama de amulete impotriva deochiului este impresionanta: colti de lup, pinteni de cocos, clesti de crab, funde albastre sau rosii legate in jurul incheieturii mainii sau in parul copiilor. Uneori, amuletele tind sa combine motive crestine precum crucea cu altele de natura pagana ca margelele albastre sau ochii de sticla. Dar ce face o amuleta sa aiba aceasta putere de anihilare a efectului deochiului?
Cel putin trei teorii populare incearca sa explice modul in care functioneaza amuletele. Prima afirma ca puterea deochiului este anihilata prin redirectionarea sa catre un obiect. A doua sustine ideea “cui pe cui se scoate” – lucru ce presupune ca ochii ce strapung si distrug omul pot fi la randul lor distrusi cu ajutorul coltilor, de exemplu. Mai exista teoria “patronajului” care explica eficacitatea amuletelor in termenii unor puteri mai mari. Aici principiul este ca privirea malefica isi pierde eficacitatea cand intalneste simbolul a ceva mai puternic decat ea insasi – cum ar fi taurul, fecioara Maria sau Hristos.
S-au facut nenumarate incercari de a explica de ce oamenii cred in deochi. Credinta s-ar putea baza, de pilda, pe faptul ca o privire care te fixeaza are semnificatia unei amenintari in orice societate umana, ba chiar si la unele specii animale. Pe de alta parte, s-ar putea intemeia pe superstitia ca norocul nu poate dura pentru totdeauna si pe ideea ca nu ar trebui sa ne sfidam destinul atragand atentia asupra norocului nostru.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară