1. De ce e important sa te simti important
S-a constatat ca dorinta omului de a se simti important este mai stringenta chiar si decat necesitatile fiziologice precum foamea, pentru ca dupa ce a mancat, foamea omului a disparut. Necesitatea de a ne simti importanti este mai stringenta si decat dragostea, pentru ca atunci cand dragostea este obtinuta, nevoie e satisfacuta. “Importanta” este mai stringenta si decat sentimentul de siguranta, pentru ca atunci cand omul se simte protejat, siguranta nu mai este pentru el o problema.
Dorinta de a ne simti importanti este cel mai puternic imbold constant care ne diferentiaza de animale. Ea ii face pe oameni sa doreasca sa se imbrace in haine de firma, sa conduca masini scumpe, sa-si scrie profesia pe placuta de pe usa sau sa se laude cu copiii lor.
Studiile asupra casatoriei au scos la iveala faptul ca principalul motiv pentru care femeile pun capat unor legaturi indelungate nu este cruzimea sau dominatia, ci lipsa de apreciere.
Dorinta de a fi recunoscut, de a te simti importanta si apreciata este atotputernica. Si cu cat facem pe cineva sa se simta mai important, cu atat mai pozitiv va reactiona fata de persoana noastra.
2. Oamenii sunt in primul rand interesati de propria persoana
Ceilalti sunt mult mai interesati de propria persoana decat de persoana noastra, deci, intr-o conversatie, tinta principala este sa vorbim despre ei, despre sentimentele lor, familia lor, prietenii lor, statutul lor, opiniile lor etc. si niciodata despre ceea ce ne priveste pe noi, exceptand momentele cand suntem intrebati.
In esenta, pe oameni ii intereseaza doar persoana lor si ce pot obtine in propriul interes. Pentru a avea relatii bune cu semenii, trebuie sa-i abordam tinand seama de aceasta piatra de temelie a relatiilor umane. Si daca cineva nu intreaba nimic despre noi si ceea ce ne priveste pe noi inseamna ca pur si simplu nu ii intereseaza, asa ca nu trebuie sa aducem vorba despre asta.
Unii oameni sunt mahniti de acest principiu al naturii umane si ii considera pe ceilalti egoisti pentru ca este la moda sa crezi ca trebuie sa daruiesti fara a astepta sa ti se intoarca gestul.
Majoritatea oamenilor care daruiesc dezinteresati inteleg regula fundamentala conform careia „ceea ce daruiesti vei primi inapoi, intr-un fel, alta data, cu varf si indesat”. Adevarul este totusi ca toate gesturile noastre sunt motivate de propriul interes si de sentimentul de generozitate pe care l-am avut cand am daruit ceva.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară