2 August 2011 publicat în Psihologie 6 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Gary Chapman si Jennifer Thomas ne arata cum sa ne imbunatatim relatiile de iubire si sa experimentam vindecarea atunci cand am gresit fata de persoana iubita. Psihologii aduc in centrul atentiei cele 5 limbaje ale scuzelor si ne invata cum sa ne cerem iertare intr-o relatie de iubire.

O sa incerc sa nu mai fac asta din nou.

Fa o intelegere sincera cu tine si promite-ti sincer ca o sa incerci sa nu mai repeti aceasta greseala si pe viitor. Incearca sa rezolvi injuria pe care ai cauzat-o la momentul actual impiedicand totodata si repetarea ei in viitor. Incearca sa actionezi in acest sens si vezi ce poti face intr-un sens real si posibil pentru ca o ofensa similara sa nu se mai intample si in viitor. Trebuie sa-ti verbalizezi intentiile de a-ti modifica comportamentul gresit, dar si a-ti sprijini intentiile prin pasi siguri si concreti de actiune. Multi dintre noi, pentru a putea ierta, au nevoie sa vada cainta sincera din partea celuilalt. Multi dintre noi nu vad cainta sincera decat atunci cand aceasta vine din inima sau cand este insotita de incercari concrete ale partenerului de a-si modifica actiunile si comportamentul care a cauzat suferinta si durere celuilalt.

5. Cere-ti iertare...

Crezi ca poti sa ma ierti?

Oricat de absurd suna, a-ti cere iertare nu este niciodata un act usor, apreciaza psihologii. El inseamna a-ti admite vulnerabilitatea, slabiciunea, greseala. A-ti cere iertare implica si posibilitatea de a fi respins, posibilitatea de a obtine neiertarea, posibilitatea de a esua. Daca greseala comisa fata de persoana iubita a fost grava, ea nu trebuie niciodata tratata cu superficialitate. ”Iertarea este un lucru dificil pentru ambele parti – atat pentru cel care-si cere iertare, cat si pentru cei care accepta sa ierte”, spun psihologii in aceeasi carte. “Iertarea este ceva ce merita cu adevarat apreciat si pretuit.

Unele persoane nu cred in validitatea scuzelor decat atunci cand le aud formulate in mod verbal si fizic, decat atunci cand le este ceruta umil si spasit iertarea. Atunci cand unul din parteneri isi cere iertare pentru o actiune gresita, acesta ii cere de fapt celuilalt sa nu inceteze sa-l iubeasca din cauza faptelor sale. Verbalizarea scuzelor implica pentru multi parerea de rau, constientizarea greselilor, acceptarea vinei, dorinta de reparare a situatiei, faptul de a-i dori binele celuilalt. A-ti cere iertare partenerului, considera Chapman& Thomas, implica si disponibilitatea de a pune viitorul relatiei in mainile partenerului ranit. Cerandu-i iertare, ii permiti lui sa ia o decizie finala. Decizia de a te iarta. Sau de a nu te ierta.

Image by AD_Images from Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri