Profesor doctor, speaker, psihoterapeut si specialist in dezvoltarea personala, Nathaniel Branden este considerat a fi unul dintre cei mai mari psihologi ai secolului si unul dintre cei mai remarcabili autori motivationali. Experienta lui Nathaniel Branden ca autor si psiholog s-a concentrat indeosebi in jurul increderii si a stimei de sine. Renumele sau este strans legat de acest aspect. In cartea sa The Six Pillars of Self-Esteem (Cei sase stalpi ai increderii in sine), Nathaniel Branden ne prezinta cei 6 stalpi ai increderii in sine, practici la care ar trebui sa apelam zilnic. Iata care sunt in conceptia lui Nathaniel Branden cei 6 stalpi ai stimei si ai respectului de sine:
Traieste constient – Nu te uita prea mult in trecut, nici prea mult in viitor, ci traieste in prezent. Invata sa te bucuri de frumusetea lui “acum”. Fii receptiv la ceea ce se afla in jurul tau si fii prezent la propria viata, la propriile actiuni, la propriul comportament. Eforturile tale trebuie sa se concentreze nici mai mult, nici mai putin decat asupra a ceea ce are loc acum. Nu neglija circumstantele si imprejurarile si raporteaza-te intotdeauna la ele. Fii deschis catre informatia care iti poate parveni dinspre exterior si care te poate ajuta in concretizarea obiectivelor, valorilor si intereselor personale. Nu-ti pune ochelarii atunci cand te uiti la ceea ce se petrece in lumea ta interioara. La fel cum nu neglijezi lumea exterioara, nu neglija nici lumea interioara. Este important sa le asculti, ba mai mult, sa te implici in amandoua.
Autoacceptarea – “Putem fugi nu doar de partea noastra intunecata, dar si de partea noastra pozitiva, luminoasa – de orice care ne poate face sa ne distingem din multime”.
Foto: Tory Levi/ shutterstock.comAutoacceptarea inseamna impacarea cu sine si acceptarea a tot ceea ce exista in noi, inclusiv a acelor aspecte pozitive pe care, inconstient sau nu, incercam sa le ascundem uneori. Nu este atat de usor pe cat pare sa fii capabil sa te accepti asa cum esti si sa-ti asumi responsabilitatea a ceea ce esti, in varietatea ta de ganduri, sentimente, actiuni. Nu te nega, nu te renega si nici nu te ascunde. Nici in fata ta, nici in fata celorlalti. Nu te alunga. Da-ti sansa sa simti ceea ce simti. Acorda-ti permisiunea de a gandi ceea ce gandesti. Da-ti sansa de a actiona in felul in care actionezi. Da-ti posibilitatea de a vedea sentimentele si actiunile celorlalti fara a te simti obligat sa iti placa in mod neaparat, sa fii de acord cu ele sau sa le gasesti justificari. Fii constient de toate acestea, insa asuma-ti responsabilitatea pentru ele. Fii constient de tine si accepta responsabilitatea pentru propria persoana.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară