Obiceiul distructiv 2: INVINOVATIREA
Nu te grabi sa arunci vina asupra partenerului ori de cate ori se intampla ceva gresit in viata ta. A invinovati pe cineva inseamna a-i demonstra ca dreptatea este de partea ta. A invinovati o persoana inseamna a plasa doar asupra persoanei respective responsabilitatea unui anumit fapt, disculpandu-te pe tine in schimb si crezand ca dreptatea iti apartine. Chiar si atunci cand partenerul se face vinovat cu adevarat de lucrurile de care il acuzi, fii atenta la felul in care il faci atent asupra lor. Invinovatirea atrage dupa sine negarea faptului de catre persoana acuzata, luarea unei atitudini defensive sau reorientarea acuzatiilor chiar asupra ta. Ii poti sugera partenerului asumarea responsabilitatii faptei sale comunicand cu el deschis, expunand, sugerand, dar NU invinovatind cu insistenta.
Obiceiul distructiv 3: A TE PLANGE IN PERMANENTA DE CEVA ANUME
A te plange in permanenta de anumite lucruri poate fi reconfortant pentru cel care se plange, insa obositor si deranjant pentru cel care asculta ‘vaicareala’. Atunci cand te plangi de ceva anume iti faci partenerul atent asupra anumitor lucruri care nu iti convin, atentionandu-l sa actioneze cumva pentru a le rezolva. “Cand ne plangem in legatura cu ceva spunem totodata ca refuzam sa ne luam responsabilitatea asupra acelui ceva”, se arata pe acelasi blog. Este in regula sa spui cand nu iti convin anumite lucruri sau cand nu esti de acord cu ceva anume, insa nu face din acest lucru un obicei. Nimanui nu ii place sa aiba in preajma o persoana care se vaita in permanenta. “Nu-mi convine”, “nu-mi place”, “ma enerveaza”, “nu este deloc pe placul meu”… crezi ca o asemenea atitudine adanceste iubirea dintre doua persoane sau o seaca de energie? Crezi ca oamenilor le place sa aiba in preajma persoane vesnic nemultumite si nefericite? NU.
Obiceiul distructiv 4: CICALEALA
“Ai facut? Ai fost acolo? Te-ai dus unde ti-am spus? Nu trebuia sa fii acolo la ora 17.00?” Cicaleala este si ea un dusman de moarte al relatiilor fericite si pe termen lung poate aduce saturatia si nemultumirea din partea partenerului cicalit. “De multe ori cicaleala deriva din faptul ca iti doresti ca sotul tau sa faca ceva pentru tine sau iti doreste sa fie altcineva.”, se arata pe acelasi blog. “Cand cicalim incercam sa ne schimbam partenerul prin consolidare negativa (cand isi schimba comportamentul in schimb, spui “stop” cicalelii).” Daca avem acest obicei este indicat sa il controlam si sa intelegem ca nimeni nu poate fi silit in a face ceea ce nu doreste. Hartuindu-ti partenerul cu cererile tale nu va spori iubirea lui pentru tine. Ba din contra. Schimbarea nu poate fi impusa partenerului. Aceasta trebuie sa vina de la sine. Partenerul trebuie sa faca un lucru pentru ca isi doreste sa faca acel lucru si are intentia de a-l face, nu pentru ca este constrans sa-l faca.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice