Din punctul de vedere al lui William Schutz, cele trei nevoi interpersonale sunt nevoia de incluziune, nevoia de control si nevoia de afectiune.
Nevoia de incluziune
Prima dintre cele trei nevoi interpersonale este nevoia de incluziune care se manifesta sub forma unei aspiratii. Care este aceasta? Aspiratia de a obtine de la persoanele din jur recunoasterea propriei noastre valori.
Prin nevoia de incluziune dorim sa fim acceptati intr-un anumit grup de oameni, insa nu oricum, ci in baza unei calitati pe care noi o detinem si care ne deosebeste de ceilalti (efectul primus inter pares).
Nevoia de incluziune ne impinge sa ne comportam astfel incat sa putem fi remarcati, sa iesim cumva in evidenta.
Intr-o forma acuta, nevoia de incluziune caracterizeaza vedetele ori copiii cu tendinte exhibitioniste ce prefera sa fie pedepsiti intr-un mod care ii singularizeaza, scotandu-i in evidenta, decat sa se piarda in anonimat. In opinia lui William Schutz, atat acest tip de personaj, cat si cel ce se situeaza la polul opus ce caracterizeaza nevoia de incluziune (antivedeta ce fuge de publicitate, ilustrata de celebra, dar enigmatica Greta Garbo) actioneaza sub impulsul unei motivatii identice si anume teama de a nu i se recunoaste meritele.
Indiferent unde ne situam in ceea ce priveste nevoia de incluziune, este aproape imposibil sa nu simtim niciodata nevoia sa fim remarcati de o persoana de sex opus, un angajator etc. si de a fi acceptati in preajma sau in anturajul persoanei respective.
Nevoia de control
A doua dintre cele trei nevoi interpersonale este, conform lui Schutz, nevoia de control, ce se exprima prin dorinta de a impune celorlalti vointa noastra, de a-i influenta macar un pic, pe fata sau din umbra.
Desi aparentele spun altceva, nu exista totusi o legatura obligatorie intre nevoia de incluziune si nevoia de control. Nu sunt deloc rare cazurile cand cineva prefera sa influenteze “din culise”, ceea ce demonstreaza nevoia slaba de incluziune, dar o foarte pronuntata nevoie de control. Pe de alta parte, unele persoane se straduiesc sa ajunga in pozitii sus puse nu pentru a avea control, ci pentru a isi satisface nevoia de incluziune.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice