Iar genul asta de invinuire prin care o persoana este facuta sa se simta vinovata pentru ceva fara motiv, nu le afecteaza doar pe femeile mai vulnerabile ci si pe cele confidente, asertive si vocale. De ce? Fiindca ne este mult mai usor sa punem propriile limitari pe umerii femeilor – iubitele noastre, sotiile noastre sau prietenele noastre. Este cu mult mai usor sa manipulam pe cineva care a fost conditionat sa accepte aceasta manipulare.
Fie ca aruncarea gazului pe foc este constienta sau nu, ajungem la acelasi rezultat: le reducem la tacere din punct de vedere emotional pe femei. Ele nu se mai pot exprima clar in fata soltului lor in legatura cu ceea ce au facut sau au spus acestia, nu le pot replica sefilor ca purtarea lor este nerespectuasa si ca nu le ajuta sa isi faca treaba mai bine, nu le pot spune parintilor ca, atunci cand spun critici fac mai mult rau decat bine.
De cand am inceput sa rationez in acesti termeni feministi, in viata mea si in viata femeilor din jurul meu am observat acest concept al „femeii nebune”; este o problema in societatea care provoaca multe frustrari in viata femeilor. De la modul cum femeile sunt portretizate in reality show-uri, la modul cum ii conditionam pe baieti si pe fete sa le vada pe femei, am ajuns sa acceptam faptul ca ele sunt instabile emotional, indivizi irationali, mai ales in momente de furie si frustrare.
Eu cred ca eliminarea acestui obicei de a le invinui pe femei pentru emotii, este o parte a luptei impotriva inegalitatatilor dintre femei si barbati si pe care femeile le infrunta constant. Aceasta manipulare psihologica le fura cea mai mare putere: vocea lor. Asta le facem femeilor in fiecare zi, in moduri foarte diferite, spune Yashar Ali.
Nu spun ca ar fi vorba despre o conspiratie masiva care spune ca femeile sunt nebune. Mai degraba cred ca acest fenomen este conectat la modul cum femeile sunt subestimate si anulate, in viata de zi cu zi, incheie el.
Recunosc...
"Recunosc", spune Yasar Ali, "ca si eu m-am facut vinovat de un astfel de comportament fata de prietenele mele femei in trecut (niciodata fata de prietenii mei barbati). Este rusinos, dar ma bucur ca am constientizat acest fapt si ca am spus stop acestui comportament, spune editorialistul.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri