Incercam sa scapam de umbra prin mecanisme precum refularea, proiectia si negarea, fie impingand-o in subconstient, fie atribuind-o celorlalti, fie nerecunoscandu-i pur si simplu existenta.
Atunci cand proiectam umbra noastra asupra celor care reprezinta alteritatea putem genera, din pacate, curente precum xenofobia sau rasismul.
Animus si anima
Alaturi de principiile arhetipale feminin si masculin caracterizate prin predominanta Erosului (iubire) si a Logosului (ratiune, judecata), fiecare structura psihica particulara contine si un “complex contrasexual” complementar: in fiecare femeie salasuieste un animus si in fiecare barbat o anima.
Jung afirma ca exista o relatie de complementaritate intre persona si animus si anima, in sensul ca “tot ceea ce ar trebui sa se afle in chip firesc in atitudinea exterioara, insa lipseste vadit, se va gasi fara gres in atitudinea launtrica”. Aceasta inseamna ca, de exemplu, un barbat care exhiba o virilitate ostentativa poseda de fapt trasaturi interioare de tip feminin mai accentuate decat alti semeni de acelasi sex cu el.
Analizand experienta indragostirii, cercetatorul Jung a ajuns la concluzia ca aceasta survine atunci cand intalnim o persoana ale carei trasaturi coincid sau seamana intr-o masura insemnata cu animus-ul sau anima noastra.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural