IN ACEST ARTICOL:
De ce persoanele de varsta medie sunt cele mai predispuse depresiilor?
Depresia reprezinta un fenomen psihopatologic care afecteaza atat barbatii cat si femeile. Indiferent de cauzele care au declansat depresia, simptomele acesteia sunt de cele mai multe ori aceleasi. Interesul pentru lucrurile care inainte ne faceau placere scade. Placerea de a trai sau de a munci inceteaza sa mai existe. Energia negativa acumulata da nastere la sentimente acute de tristete, pesimism, descurajare, teama, autoinvinovatire, remuscari, tristete. Persoanele afectate de depresie au o capacitate de concentrare scazuta, au stari de nervozitate si anxietate, tulburari de somn, oboseala, etc.

Studii stiintifice recente au aratat ca femeile sunt de doua ori mai predispuse decat barbatii la afectiuni cauzate de stres, dar in acelasi timp isi revin mai usor decat barbatii dintr-o stare depresiva. "Femeile fac mai bine fata starii de stres decat barbatii pentru ca sunt mult mai capabile decat acestia sa-si exteriorizeze sentimentele. Atunci cand au nevoie, acestea gasesc sprijin in sfatul unui prieten. Femeile trec mai repede peste depresii pentru ca vorbesc despre problemele lor. Barbatii intampina mari dificultati in a-si expune problemele in fata altcuiva, de aceea starea lor depresiva dureaza mai mult", afirma profesorul Cary Cooper, medic psiholog la Institutul de Stiinta si Tehnologie din cadrul Universitatii din Manchester.

Predispozitia femeilor spre astfel de afectiuni este data de materialul genetic feminin, de echilibrul hormonal, de statutul pe care il au in familie si in societate, de diversele reactii chimice care se produc la nivelul creierului. Un nou studiu condus de cercetatori de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie si de la colegiul Dartmouth din Statele Unite ale Americii demonstreza ca depresia nu este un fenomen specific doar in partea vestica a globului, ci afecteaza persoanele din intreaga lume, indiferent de locatia geografica. Concluziile studiului au fost trase dupa o perioada de 35 de ani, timp in care au fost chestionate mai mult de doua milioane de persoane din parti diferite ale globului. Intr-adevar, depresia la persoanele de varsta medie este un fenomen universal, dar aceasta nu dureaza o viata intreaga.

Cercetatorii sunt de parere ca, de-a lungul unei intregi vieti, exista anumite “perioade de fericire”, in sensul ca varsta pe care o avem se leaga indisolubil de sentimentul nostru de multumire. Indiferent de gradul de cultura sau de nivelul de trai al tarii in care locuim (saraca sau mai bogata), perioadele sunt aceleasi pentru toate persoanele. Suntem mai fericiti cand avem intre 20-30 de ani, intre 30-40 de ani si dupa ce trecem de varsta de 50 de ani. Conform cercetarilor, oamenii care se simt cei mai nefericiti sunt cei cu varsta cuprinsa intre 40-50 de ani. Varsta de 45 de ani se pare ca este cea mai critica, in acesta perioada fiind mai predispusi ca niciodata sa cadem prada depresiei.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ana Barbu, consultant în somn și om de televiziune: Toți copiii pot avea nopți foarte bune! Mama epuizată este un mit care trebuie să apună cât de curând Fotbal – beneficii pentru copii Depresia la adolescenți: Semne de avertizare și ce să faci

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri