Fosforul este absorbit prin intestinul subtire, absorbtia sa fiind reglata de calciu si este excretat prin rinichi, in functie de nivelul de fosfor din serul sangvin. Absorbtia fosforului este redusa de medicamentele antiacide pe baza de hidroxid de aluminiu.
Sursele de fosfor
Fosforul se gaseste in alimentele bogate in calciu, cele mai bune surse fiind laptele si produsele lactate (branza, iaurt). Carnea, ouale, fructele uscate sau oleaginoase (nuci, migdale), semintele de dovleac si cerealele sunt de asemenea bogate in fosfor.
Alimente bogate in fosfor (in mg pentru o portie)
Branza -340
Cereale integrale - 340
Muschi de vita - 340
Iaurt - 247
Lapte integral- 228
Carne de pui - 216
Fulgi de cereale -11
Carenta-Lipsa de fosfor
Din fericire, deficienta de fosfor este foarte rara, deoarece numeroase alimente, chiar si cele prelucrate, contin acest mineral. Lipsa de fosfor poate sa apara in conditiile unui regim alimentar dezechilibrat, unei malabsorbtii digestive sau a luarii excesive de medicamente antiacide.
Hipofosforemia, sau nivelul scazut de fosfor in serul sangvin, se intalneste in unele boli intestinale, precum boala celiaca, care impiedica absorbtia acestui mineral. Rahitismul si osteomalacia sunt afectiuni cauzate de dezechilibrul dintre nivelul de calciu si cel de fosfor. Consumul excesiv de alcool pe o perioada lunga de timp poate duce la golirea rezervelor de fosfor din corp.
Lipsa de fosfor se manifesta prin diminuarea densitatii osoase, calculi renali, slabiciune, oboseala, spasme musculare. Alte semne ale acestei carente sunt anxietatea, iritabilitatea, sensibilitatea excesiva a pielii si stresul. In unele cazuri, pacientii cu un nivel scazut de fosfor in serul sangvin prezinta semnele unei aritmii cardiace.
Cele mai bune suplimente de fosfor sunt fosfatul de calciu si fosfatul monosodic.
Necesarul de fosfor
In general, aporturile alimentare sunt suficiente pentru a acoperi necesarul organismului de fosfor – de ordinul a 700 mg pentru adulti, 1250 mg pentru adolescenti, 460 – 500 pentru copii si 100 – 275 pentru copiii mici.
Intrucat rinichii elimina fosforul in exces, riscul asimilarii unor cantitati prea mari si deci toxice de fosfor sunt foarte reduse.
Aportul excesiv de fosfor poate fi totusi consecinta unui regim sarac in calciu si bogat in fosfor, care provoaca o hipocalcemie severa (un nivel scazut de calciu in sange).
de Mihaela Murgu - Fitness si Nutritie - Expert Garbo
Foto homepage: Shutterstock_55142353
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural