In acelasi timp, neuronii-oglinda sunt o explicatie fantastica si pertinenta pentru modul de dezvoltare a limbii, pentru evolutia umana si chiar si pentru autism. Cercetarile recente arata ca neuronii-oglinda sunt deficitari in cazul persoanelor care sufera de autism, acestea intampinand probleme in a percepe emotiile, in a le simti, in a le da mai departe, etc. Ceea ce face cu adevarat speciali neuronii oglinda este faptul ca ei sunt responsabili pentru abilitatea umana de a empatiza.
Ati observat ca doi soti, dupa ani la rand de convietuire, ajung sa semene izbitor de mult, in gesturi, in comportament, uneori dand chiar impresia unei asemanari fizice? Involuntar si continuu, de-a lungul perioadei petrecute impreuna, cei doi ajung sa-si insuseasca reciproc expresiile faciale. Te-ai intrebat vreodata cum de poti intelege persoana iubita, intentiile sau gandurile acelei persoane (si viceversa) sau iti poti da seama de anumite stari ale sale fara ca aceasta sa-ti fi spus nimic despre ele? Ti se pare probabil un lucru atat de firesc si natural incat l-ai perceput ca atare. Neuronii-oglinda joaca insa un rol magistral in acest proces al imitatiei.
“Suntem legati printr-un fir invizibil pentru a ne putea conecta”, se arata intr-un articol din revista articlebase.com. “Cand interactionam cu cineva, cream reprezentatii ale actiunilor lor, ale senzatiilor si emotiilor din mintile noastre. Pentru creierele noastre, este ca si cum noi suntem cei care ne miscam, detectam, simtim. Prin intermediul lor, ne punem in pielea altei persoane. Fara un efort constient, creierul nostru il oglindeste pe al lor, ingaduindu-ne sa simtim ceea ce simt si sa vedem lucrurile din perspectiva lor.”
“Cu neuronii oglinda nu trebuie sa pretindem ca suntem in pielea altei persoane, spune si Marco Iacoboni, neurobiolog in cadrul Scolii de Medicina din Los Angeles, California. Ne aflam practic in mintea unei alte persoane.”
Neuronii-oglinda pot fi responsabili si de compatibilitatea dintre 2 persoane. Imagineaza-ti o persoana cu neuronii-oglinda foarte sensibili (in permanenta nervoasa cu partenerul de viata) intr-o relatie cu o persoana foarte detasata, care ‘citeste’ cu dificultate expresiile faciale si semnalele partenerului. Se pot naste cu usurinta conflicte si certuri fiindca nu se afla pe acelasi nivel de empatie. Si cand te gandesti ca totul pleaca doar de la anumite semnale…
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară