Neuronii oglinda pentru atingere – functiile lor fascinante
Te invitam sa urmaresti integral si conferinta lui V.S. Ramachandran1, director al Centrului pentru Creier si Cognitie si profesor emirit in cadrul Departamentului de Psihologie si Neurostiinte -Universitatea din San Diego, California. Cercetatorul explica neuronii oglinda si da informatii extrem de interesante despre rolul acestora in creierul uman. Mai jos, am redat un fragment din aceasta conferinta.
“Mai exista un tip de neuron oglinda, implicat in ceva total diferit. Asa cum exista neuroni oglinda pentru miscare, sunt si neuronii oglinda pentru atingere. Cu alte cuvinte, daca cineva ma atinge pe mana, un neuron din cortexul somatosenzorial din regiunea senzoriala a creierului se activeaza. Dar acelasi neuron se va activa uneori chiar si atunci cand privesc o alta persoana fiind atinsa. Este deci empatizarea cu acea persoana care este atinsa.
Ne punem insa intrebarea: de ce nu simt efectiv acea atingere doar privind pe altcineva fiind atins? Empatizez cu persoana respectiva, insa nu simt cu adevarat atingerea. De ce? Pentru ca avem receptori in piele, receptori de atingere si durere, care sunt conectati la creier si care spun nu te ingrijora, de fapt nu esti atins. Deci poti empatiza cu cealalta persoana, dar nu o sa simti cu adevarat atingerea; altfel – vei deveni confuz.
Practic, tot ce te separa pe tine de cealalta persoana este pielea. Daca elimini pielea, vei simti atingerea pe care o simte celalalta persoana in propriul creier – ai dizolvat bariera dintre tine si restul fiintelor umane.
Toate acestea reies din simpla intelegere a neurostiintei. Avem, de exemplu, un pacient cu un membru fantoma. Daca bratul a fost inlaturat si ai un brat fantoma si privesti pe altcineva fiind atins, vei simti atingerea pe bratul fantoma. Fascinant este ca, daca te doare membrul fantoma, il strangi de mana pe celalalt, faci un masaj mainii celeilalte persoane si asta va reduce durerea din bratul tau fantoma, aproape ca si cum neuronii ar obtine alinare doar uitandu-se la altcineva primind un masaj.”
1- V.S. Ramachandran este o personalitate stralucita in domeniul neurostiintei si un om de stiinta remarcabil. Revista Time l-a inclus in topul 100 al celor mai influente persoane din lume, iar Richard Dawkins l-a numit “Marco Polo al neurostiintei.”
Foto pagina 1: Dreamstime
Foto homepage si pagina 2: Shutterstock
Foto pagina 3: Sxc.hu
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri