IN ACEST ARTICOL:
Omul a descoperit prima data remediile naturiste, afland ca anumite plante pe care le-a consumat intamplator i-au imbunatatit starea de sanatate.
Omul a descoperit prima data remediile naturiste, afland ca anumite plante pe care le-a consumat intamplator i-au imbunatatit starea de sanatate. Astazi sunt cunoscute o sumedenie de plante medicinale cu efecte diverse, care pot fi folosite ca tratament sau adjuvant in diferite boli. Dintre toate acestea am sa va vorbesc in acest articol despre una dintre cele mai comune si cunoscute plante medicinale, folosita atat in sanatate cat si in cosmetica (creme, masti etc.), aromaterapie si chiar in alimentatie (guma de mestecat, bomboane, arome, sucuri etc.)

Este vorba despre o planta frumos mirositoare: menta, sub denumirea careia se ascund mai multe varietati de astfel de plante, cele mai cunoscute fiind Mentha piperita si Mentha spicata.

Legenda mentei

Cunoscuta probabil cu mult inaintea celor care i-au “descoperit” legenda, menta isi are originile legendare in mitologia greaca. Mentha era o frumoasa nimfa de care zeul infernului (intunericului) s-a indragostit nebuneste. Sotia sa, zeita Persephona, geloasa fiind pe frumoasa nimfa, a urmarit-o pe nefericita fata si a ingropat-o. Impresionat de suferinta nimfei, Pluton a transformat-o intr-o planta frumos mirositoare ce avea sa impresioneze simturile multor oameni si sa aline suferintele multor bolnavi.

Menta

Aceasta este o planta perena, rezistenta, care se raspandeste repede. Partile aeriene ale mentei, recoltate in timpul infloririi, contin 0,3-0,5% ulei volatil, iar frunzele 1-2% ulei volatil cu compozitie chimica diferita in functie de provenienta. Principala componenta a uleiului volatil de menta este mentolul (pana la 70%), precum si mentone, mentofuran, a-pinen, felandren, limonen etc. Frunzele mai contin cantitati apreciabile de tanin, acizi organici, vitamina C, saruri minerale si substante antibiotice etc.

In ce afectiuni este benefica menta?

In primul rand in tulburarile digestive, cum ar fi cele gastro-intestinale (voma, diaree, meteorism sau miscarile intense ale intestinelor care sunt auzite de pacient, crampe etc.) dar si cele hepatobiliare, colecistopatii, calculi biliari sau patologii ale pancreasului. Iata cum actioneaza menta la nivel digestiv:

  • Mai intai produce o usoara anestezie a mucoasei tubului digestiv datorita continutului de mentol, astfel are actiune antiemetica (antivomitiva) si antiseptica (previne infectiile ce duc la colite sau ulcer gastric). Totodata din aceste motive menta este cunoscuta ca fiind un bun antidiareic.
  • Ajunsa la nivel duodenal, menta stimuleaza secretia biliara si functia hepatica si favorizeaza eliminarea sucurilor biliare in duoden, facilitand digestia. De asemenea menta actioneaza asupra calculilor biliari colesterolici pe care ii dizolva si este un bun detoxifiant hepatic datorita acizilor polifenolici si compusilor flavonoidici din frunze.
Menta are de asemenea efect carminatic, calmand durerile de burta si favorizand eliminarea gazelor intestinale. Are o usoara actiune antifermentativa si dezinfectanta, fiind indicata in tratamentul colitei fermentative, diareei si toxiinfectiilor alimentare.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Descoperă puterea vindecătoare a naturii cu ceaiurile Alevia Beneficiile consumului de pepene roșu: O delicatesă răcoritoare pentru vară Cartofi dulci la cuptor - Rețetă delicioasă și sănătoasă

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri