Adesea aceasta boala contagioasa se vindeca rapid, fara sa necesite vreun tratament aparte. Copilul bolnav trebuie tinut in casa pe toata perioada bolii, deoarece este contagios. Daca eruptia a aparut si pe mucoasa bucala, cel mic trebuie sa consume alimente semilichide (moi) care sa nu-l jeneze. Alimentatia micutului cu varicela, in perioada in care are febra, trebuie sa contina lapte, ceaiuri, piureuri de legume si fructe. Dupa ce febra si eruptia bucala trec, alimentatia poate reveni la normal.
Medicul poate recomanda administrarea de antihistaminice ori stropirea pielii cu alcool mentolat pentru diminuarea pruritului (mancarimii) sau administrarea de paracetamol pentru scaderea febrei. Nu administrati aspirina la copilul cu varicela deoarece exista riscul de aparitie a sindromului Reye- de aceea, ori de cate ori copilul are febra sau bubite pe corp este bine sa primeasca paracetamol, si nu aspirina pentru ca nu poti sti de la inceput care este cauza afectiunii.
Copilul trebuie spalat macar de 3 ori pe zi pe maini cu apa si sapun, unghiile trebuie taiate cat mai scurt, iar la cei care suporta este bine sa li se inveleasca mainile in manusi de bumbac pentru a evita scarpinatul si astfel suprainfectarea veziculelor si aparitia cicatricilor.
Imunitatea
Varicela lasa o imunitate serioasa- pe toata durata vietii, copilul nu mai face aceasta boala a copilariei. Dar virusul ramane latent in organism si in perioada adulta, cand sistemul imun este mai slabit, virusul se poate reactiva si cauza Herpes Zoster (sau, desi impropriu spus, Zona Zoster).
Pentru a preveni varicela, a reduce severitatea ei si a evita aparitia complicatiilor se recomanda vaccinarea impotriva varicelei.
Un articol de Simona Prodanoiu
Sursa: Kidz.ro
Citeste mai multe articole despre educatia si sanatatea copilului pe Kidz. Noi iti recomandam:
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară