Calciul are roluri importante in organism: intervine in contractia muschilor, intermediaza actiunea hormonilor, face posibila diviziunea si multiplicarea celulara.
Tesutul osos este remaniat permanent, iar calciul nu este fixat in oase definitiv, ci se reinnoieste continuu, in fiecare zi cantitati variabile de calciu fiind absorbite din alimentatie, fixate in tesutul osos sau eliminate prin urina si materii fecale.
NECESAR ZILNIC DE CALCIU: 900 mg adulti; 1200 mg copii si adolescenti; 1200 mg persoane in varsta
Datorita faptului ca masa osoasa se acumuleaza in timpul copilariei si adolescentei, perioada de crestere extrem de importanta intre 10 si 19 ani necesita un aport suplimentar de calciu. In consecinta, doza zilnica recomandata de nutritionisti trebuie marita de la 1200 mg/zi la 1300 mg/zi.
Din pacate aportul de calciu din alimentatie nu reuseste sa acopere nevoile zilnice ale organismului-femeile consuma aproape 50% din doza recomandata, in timp ce barbatii acopera 75% din ea. Aportul scazut de calciu este asociat cu afectiuni severe: osteoporoza, hipertensiune, cancer de colon, calculi urinari.
Recomandarea generala este ca aportul de calciu sa fie facut prin intermediul alimentelor, unde este asociat cu alti nutrienti esentiali pentru sanatate, cea mai buna sursa fiind laptele ( 100 mg lapte=125 mg calciu)
In ultimii ani consumul de lapte a scazut dramatic in favoarea bauturilor racoritoare, situatie care a primit numele de CRIZA CALCIULUI.
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9