GRADUL DE ABSORBTIE AL CALCIULUI DIN ALIMENTE
50% :varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles sau chinezeasca, rucola
30%: lapte, iaurt, branza, soia, tofu, sucuri de fructe
20%: migdale, susan, fasole boabe
5% spanac
-ALTE SURSE-fructe oleaginoase (nuci, migdale) si semintele sunt bogate in calciu, dar si in calorii
Apele minerale bogate in calciu permit o absorbtie eficienta a acestui mineral in organism.
Produsele alimentare imbogatite cu calciu:
- suc de fructe=300 mg Ca/250 ml
- tofu=200-300 mg Ca/250 g
- conserve de rosii= 65 mg/250 g
- paine, faina de grau, malai
Sucul de portocale imbogatit cu calciu are un continut si o eficienta a calciului similare cu cele din lapte, iar laptele de soia imbogatit are chiar mai mult calciu decat laptele de vaca.
- Suplimente de calciu pot fi: compusi simpli de calciu purificat- in care calciul este combinat cu aminoacizi chelatori, carbonat, citrat, gluconat, fosfat de calciu
- mixuri de calciu cu alti compusi-magneziu, vitamina D, saruri de aluminiu(antiacide), fier
- pudra de calciu-din oase, crustacee, dolomit.
Formele masticabile sunt cele mai eficiente, datorita cresterii suprafetei de contact cu mediul acid din stomac si cu enzimele digestive.
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9