GRADUL DE ABSORBTIE AL CALCIULUI DIN ALIMENTE
50% :varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles sau chinezeasca, rucola
30%: lapte, iaurt, branza, soia, tofu, sucuri de fructe
20%: migdale, susan, fasole boabe
5% spanac
-ALTE SURSE-fructe oleaginoase (nuci, migdale) si semintele sunt bogate in calciu, dar si in calorii
Apele minerale bogate in calciu permit o absorbtie eficienta a acestui mineral in organism.
Produsele alimentare imbogatite cu calciu:
- suc de fructe=300 mg Ca/250 ml
- tofu=200-300 mg Ca/250 g
- conserve de rosii= 65 mg/250 g
- paine, faina de grau, malai
Sucul de portocale imbogatit cu calciu are un continut si o eficienta a calciului similare cu cele din lapte, iar laptele de soia imbogatit are chiar mai mult calciu decat laptele de vaca.
- Suplimente de calciu pot fi: compusi simpli de calciu purificat- in care calciul este combinat cu aminoacizi chelatori, carbonat, citrat, gluconat, fosfat de calciu
- mixuri de calciu cu alti compusi-magneziu, vitamina D, saruri de aluminiu(antiacide), fier
- pudra de calciu-din oase, crustacee, dolomit.
Formele masticabile sunt cele mai eficiente, datorita cresterii suprafetei de contact cu mediul acid din stomac si cu enzimele digestive.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural