O dieta personalizata reusita este cea care a satisfacut obiectivele tangibile ale pacientului stabilite de comun acord cu dieteticianul. Conditia principala ca o dieta sa dea rezultate este ca pacientul sa o urmeze strict.
Cu totii ne dorim sa scapam de kilogramele in plus cat mai repede si intr-un timp cat mai scurt. In speranta ca trupul nostru isi va recapata supletea de altadata nu ezitam sa apelam la diete care de care mai drastice si mai neobisnuite. Regimuri de infometare, abstinenta, restrictii alimentare -facem totul in numele slabitului. Pornim insa de la niste premise total gresite. Slabitul este un proces care necesita timp, rabdare, vointa si perseverenta, ne avertizeaza medicii nutritionisti. Nu se obtine totul peste noapte. Si pentru ca fiecare individ este unic si dispune de particularitati fiziologice distincte (necesitati nutritionale diferite, metabolism diferit), si dietele trebuie sa fie si ele unice si sa se plieze pe nevoile reale ale fiecarei persoane in parte. Medicii specialisti sunt de parere ca dietele personalizate sunt si cele mai eficiente. Pentru a afla ce presupun insa aceste regimuri speciale de slabit, am apelat la sfatul lui Mihai Comsa, consultant nutritionist. Iata ce ne-a dezvaluit acesta:
Exista o anumita categorie de varsta careia se adreseaza cu predilectie dietele nutritionale? Sunt dietele personalizate universale? Dietele nutritionale se adreseaza tuturor categoriilor de varsta intrucat promoveaza mijloace pentru a imbunatati starea de sanatate.Dietele personalizate pornesc de la un principiu universal, acela al raportului dintre consumul caloric si aportul alimentar, dar imbraca forme foarte variate in functie de obiectivele pacientilor, starea lor de sanatate si stilul de viata.
Ce fel de parametrii au la baza dietele personalizate? Se reduc acestea doar la parametrii fiziologici ai pacientului sau tin cont si de preferintele culinare ale respectivului pacient, de ritmul vietii de zi cu zi si de activitatile pe care acesta le intreprinde? In primul rand dietele personalizate au ca punct de plecare parametri fiziologici, dar modul de a atinge obiectivele tine mai ales de preferintele pacientului, de stilul lui de viata, de programul sau, de preferintele alimentare si de disponibilitatea de a putea urma prescriptiile alimentare indicate.
Ce analize trebuie sa-si faca un pacient inainte de a apela la sfatul unui medic nutritionist? Exista anumite analize standard sau acestea difera de la pacient la pacient?
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate