IN ACEST ARTICOL:
Consecintele lipsei de somn sunt mult mai vizibile in cazul femeilor decat al barbatilor. Se pare ca somnul de proasta calitate provoaca mai mult disconfort psihic in cazul femeilor
Nu degeaba se spune ca somnul dulce mult aduce. Calitatea somnului are intotdeauna un cuvant de spus in majoritatea activitatilor pe care le desfasuram. Un somn deficitar sau insuficient ne poate afecta iremediabil atat viata profesionala cat si viata personala. Credeati ca diferentele dinre barbati si femei nu se rezuma si la calitatea somnului? Ba da, se arata intr-un studiu efectuat de cercetatorii americani, aparut in revista britanica Brain, Behavior and Immunity si preluat de cbc.news.ca. Consecintele lipsei de somn sunt mult mai vizibile in cazul femeilor decat al barbatilor. Se pare ca somnul de proasta calitate provoaca mai mult disconfort psihic in cazul femeilor decat in al barbatilor, ducand totodata la cresterea riscului de imbolnaviri.

Comparand barbati si femei ce acuzau aceleasi probleme legate de somn, femeile manifestau intr-un mod frapant semne de nervozitate, o proasta dispozitie si o stare de disconfort generala. In acelasi timp, in cazul femeilor, au fost semnalati anumiti indicatori biologici asociati cu bolile de inima si cu diabetul de tip 2. “Cantitatea de somn de care beneficiem, numarul de treziri din noapte si timpul necesar pentru a adormi, toate acestea influenteaza serios psihicul si starea de sanatate a femeilor”, a declarat Edward Suarez, profesor in cadrul departamentului de psihiatrie si de stiinte comportamentale din cadrul universitatii Duke, Carolina de Nord.

Studiul a pornit de la raspunsurile a 210 persoane cu privire la calitatea somnului din ultima luna. Atat barbatii cat si femeile intervievate aveau o varsta medie si o stare de sanatate generala buna. Si cu toate acestea, 40% dintre participanti, si barbati si femei, acuzau anumite tulburari de somn. Adormeau in mai mult de treizeci de minute si se trezeau frecvent in timpul noptii.

Conform testelor, femeile cu tulburari de somn prezentau niveluri mai ridicate ale insulinei si glucozei, dar si de fibrinogen, un agent de coagulare a sangelui, asociat cu accidentul cerebral. Consecintele lipsei de somn la barbati nu au fost atat de evidente ca in cazul femeilor. Femeile aveau un comportament usor depresiv, manifestand vadit sentimente de ostilitate si manie, in timp ce reactia barbatilor a fost una moderata. In studiu se mai arata ca perioada de timp ce precede instalarea somnului este mai strans legata de cresterea riscurilor de imbolnavire decat calitatea somnului in sine. Conform studiului, predispozitia cea mai mare spre imbolnavire o aveau femeile care au declarat ca adorm in mai mult de jumatate de ora.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri