Piuria
Piuria (puroi in urina) este prezenta atunci cand se descopera 5/mai multe leucocite modificate/campul microscopic.
Piuria este semnul unei infectii urinare, precum cistita, sau al unei glomerulonefrite/pionefrite acute.
O astfel de urina este tulbure si poate fi semnalata de catre pacient.
Proteinuria
In mod normal o cantitate mica de proteine poate traversa membranele glomerulare, insa aceasta cantitate nu trebuie sa depaseasca 100mg/zi.
Proteinuria care depaseste aceasta valoare este patologica si poate fi intalnita intr-o varietate de afectiuni precum: glomerulonefrite, infectii de tract urinar, boala polichistica renala,tumori de vezica urinara, nefropatia diabetica, lupus eritematos.
La femeia gravida poate fi un semn de preeclampsie ( afectiune caracterizata prin hipertensiune si proteinurie la femeia gravida in ultimul trimestru de sarcina, care poate avea urmari grave pentru mama si fat).
Hematuria
Hematuria sau prezenta sangelui in urina microscopic/macroscopic (urina rosie) este un semn patologic a carui cauza trebuie evaluata.
Mai mult de 5 hematii pe camp se poate intalni in caz de glomerulonefrite, pielonefrite, tumori de tract urinar/prostata, infectii de tract urinar (cistita), calculi renali (litiaza renala).
sursa foto:sxc.hu
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9