IN ACEST ARTICOL:
Toata lumea stie ca temperaturile crescute din timpul verii atrag o serie de probleme de sanatate. Au de suferit de pe urma zilelor de vara toride atat persoanele care se afla la momentul nepotrivit in bataia soarelui.
Toata lumea stie ca temperaturile crescute din timpul verii atrag o serie de probleme de sanatate. Au de suferit de pe urma zilelor de vara toride atat persoanele care isi desfasora activitatea zilnica in canicula, cat si cele care se afla la momentul nepotrivit in bataia soarelui. Insa riscul cel mai mare de a suferi in acesta perioada il au varstele extreme, copiii si batranii si persoanele cu afectiuni cronice.

Pentru a functiona corect, corpul omenesc trebuie sa-si mentina o temperature constanta. Daca se incalzeste cu numai cateva grade, organismul declanseaza anumite procese, pentru a-si reduce temperatura. Cea mai evidenta si cunoscuta reactie este transpiratia. Pe masura ce sudoarea de pe piele se evapora, organismul isi reduce treptat temperatura catre cea normala.

Insa organismul reactioneaza la caldura in mai multe feluri, unele mai putin evidente. De exemplu, temperatura ridicata face ca inima sa bata mai repede si respiratia sa se accelereze, chiar daca esti in repaus si nu ai nici o activitate fizica. Acest lucru are drept scop pomparea sangelui in cantitati cat mai mari catre piele si muschi, pentru a facilita pierderea de caldura la exteriorul corpului si formarea transpiratiei.

Atat timp cat mecanismele organismului functioneaza perfect, la o persoana sanatoasa, mentinerea unei temperaturi optime nu necesita eforturi mari, iar corpul suporta canicula verii. Dar daca mecanismele de racire ale organismului sunt perturbate, temperaturile extreme pot creea probleme dintre cele mai grave, punand chiar viata in pericol. Asa se intampla in cazul persoanelor cu anumite afectiuni cronice. Cand organismul nu poate scapa de caldura in exces, sistemele de racire ale corpului colapseaza, iar organele interne se supraincalzesc si inceteaza sa mai functioneze. Apar manifestari precum confuzie marcata, convulsii, leziuni neurologice permanente si chiar moartea daca nu exisa un tratament de urgenta. Acesta este socul hipertermic si constituie o urgenta medicala.

Socul hipertermic apare ca urmare a incapacitatii organismului de a-si mentine temperatura normala, aceasta crescind repede si depasind 40 grade Celsius. Daca nu sunt acordate rapid ingrijirile medicale, socul hipertermic poate fi fatal. Simptomele sunt pielea foarte calda, rosie si uscata, dureri de cap violente, dezorientare si pierderea cunostintei, lesin, eventual convulsii. In astfel de cazuri este necesara interventia serviciului medical de urgenta iar in asteptare, persoana trebuie sa fie dusa la umbra, sa fie udata cu apa rece, asigurindu-se o buna ventilatie, iar daca este posibil, trebuie facut un dus rece.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri