Bolile de inima. Unul dintre raspunsurile organismului la actiunea caldurii este cresterea ritmului cardiac. Inima va bate mai repede in mod reflex pentru a creste fluxul periferic de sange si a raci astfel corpul. Dar in cazul multor persoane cu afectiuni cardiace inima nu poate tine pasul cu necesitatile organismului, iar racirea nu va fi eficienta.
Persoanele cu afectiuni cardiace iau deseori diuretice pentru a reduce cantitatea de fluide din corp. Aceste persoane sunt mult mai predispuse la deshidratare, iar recomandarea obisnuita din timpul verii de a bea cat mai multe fluide nu este potrivita pentru cei a caror inima nu face fata excesului de lichide.
Unele persoane cardiace au in tratamentul afectiunii lor beta blocante. Acestea previn cresterea frecventei cardiace, impiedicant inima sa-si creasca ritmul suficient pentru a putea controla temperatura corporala.
Hipertensiunea arteriala. Aceasta afectiune comuna scade abilitatea organismului de a se adapta la temperaturi crescute. In plus, hipertensiunea are un impact major asupra inimii, aceste persoane asociind frecvente alte afectiuni cardiace. Majoritatea celor cu hipertensiune au diete sarace in sare, fapt ce antreneaza un prag mai scazut pentru socul hipertermic.
Diabetul. Persoanele cu diabet se pot deshidrata usor cand glicemia lor nu este controlata, iar deshidratarea impiedica corpul sa transpire normal. Din pacate, multi dintre cei cu diabet nu sunt constienti ca sunt deshidratati si nu iau masuri in acest sens.
Obezitatea. Dincolo de riscurile de sanatate binecunoscute, obezitatea creste susceptibilitatea fata de afectiunile declansate de temperaturile crescute. Cu cat volumul corporal este mai mare, cu atat este mai greu sa se piarda excesul de caldura.
Semnele supraincalzirii corpului:
Este important sa se cunoasca semnele pe care organismul le exprima atunci cand sufera din cauza temperaturii ridicate. Caldura excesiva produce initial epuizare, mai ales la persoanele care isi desfasoara activitatea afara, care depun efort sau care nu se hidrateaza. Ulterior apar alte manifestari - semne ale insolatiei, precum:
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice