Examinarea colului uterin cu ajutorul unui aparat numit colposcop.
3. Biopsie
Recoltarea de tesut de la nivelul colului uterin care va fi analizat de catre anatomo-patolog pentru depistarea celulelor canceroase.
Stadializare
- Stadiul 1: tumora este limitata la nivelul colului uterin
- Stadiul 2: tumora invadeaza partea superioara a vaginului
- Stadiul 3: tumora invadeaza partea inferioara a vaginului sau produce compresie asupra ureterelor, prin care urina trece in vezica urinara, astfel incat analizele uzuale pot indica afectiuni renale.
- Stadiul 4: tumora invadeaza alte organe pelvine precum rectul sau vezica urinara sau apar metastaze la distanta, cel mai frecvent in plamani.
Tratamentul
Tratamentul presupune interventie chirurgicala de ablatie a tumorii, interventie care depinde de stadiul tumorii, la care se adauga chimioterapie (citostatice) si radioterapie.
In stadiile initiale, descoperite la timp, se poate pastra uterul, astfel incat femeia sa poata ramane insarcinata. In restul cazurilor se practica histerectomie totala, (ablatia intregului aparat genital:uter,trompe) astfel incat femeia va intra la menopauza.
sursa foto:sxc.hu
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9