Screening pentru cancerul de col
1.Testul Papanicolau
Examenul Papanicolau este recomandat incepand cu varsta de 21 de ani. Femeile cu varsta cuprinsa intre 21-65 ani trebuie sa faca testul cel putin o data la trei ani.
Este recomandat ca testul Papanicolau sa fie insotit de testul pentru infectia cu HPV, mai ales dupa varsta de 30 de ani, deoarece infectia cu HPV este frecvent intalnita la femeia pana in 30 de ani si este adesea tranzitorie.
Femeile intre 30-65 de ani, trabuie sa faca un test Papanicolau si unul HPV la fiecare 5 ani sau doar un test Papanicolau la fiecare 3 ani. Screening-ul este valabil si pentru femeile care au primit vaccinul impotriva HPV.
De regula, infectiile cu HPV sunt eradicate de sistemul imun in 1-2 ani. Daca infectia cu o tulpina HPV cu risc mare cancerigen (HPV 16 si HPV 18) persista, celulele afectate pot degenera malign. Acest proces poate dura insa si zeci de ani. Examenul Papanicolau poate descoperi celulele anormale inainte de a se transforma in celule canceroase.
2 Testul pentru depistarea HPV
Testul pentru HPV se bazeaza pe identificarea ADN-ului viral la nivelul celulelor prelevate din colulul uterin. Testul identifica tulpinile HPV cu risc crescut oncogen (cancerigen): HPV tipul 16 si 18.
Acest test poate arata infectia cu HPV inaintea aparitiei modificarilor celulare cauzate de virus.
In functie de laborator, testul pentru HPV fie identifica ADN-ul viral pentru tulpinile HPV inalt oncogene, fara a specifica ce tulpina este, fie detecteaza ADN-ul tulpinilor 16 sau 18.
In cazul femeilor peste 30 de ani care au o infectie HPV persistenta, este mult mai probabil ca organismul lor sa nu o mai poata elimina, spre deosebire de femeile intre 20-30 de ani. Femeile care au un rezultat pozitiv la testul HPV si un examen Papanicolau normal, au indicatie de a repeta anual exmenul Papanicolau.
sursa foto: sxc.hu
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri