9. Reduceti consumul de zahar, dulciuri si produse de cofetarie, eliminati produsele de patiserie si de panificatie (biscuiti, covrigei); au la baza multa faina alba si grasimi vegetale hidrogenate cu acizi grasi ,,trans'' potential cancerigeni.
10. Alegeti alimente cat mai putin procesate industial, fara adaos de conservanti, coloranti si potentatori de gust (sarate, afumate, uscate, marinate etc.)
11. Gatiti corect, fara prajeala, evitati produsele tip fast-food sau a caror preparare a presupus metode culinare elaborate care modifica calitatile nutritive ale alimentelor.
12. Renuntati la fumat si nu uitati ca zmeura, capsunile si stugurii contin acid ellagic, care neutralizeaza radicalii liberi rezultati din fumat.
13. Reduceti consumul de alcool la maxim un pahar pe zi.
14. Mentineti o greutate corporala in limite normale si daca exista un exces ponderal slabiti cat mai repede-grasimea nu este doar inestetica, ci predispune la boli grave, printre care si cancerul.
15. Faceti miscare de cel putin 3 ori/saptamana. Activitatea fizica regulata scade semnificativ riscul de cancer.
BROCCOLI este cel mai puternic aliment anticancerigen datorita compozitiei complexe de fitonutrienti , compusi cu sulf, vitamine, minerale si fibre.
VARZA- reprezentanta de seama a familiei cruciferelor, alaturi de conopida si varza de Bruxelles, contine compusi cu sulf, fitonutrienti, vitamina C, acid folic si betacaroten care protejeaza celulele impotriva actiunii nefaste a radicalilor liberi si franeaza cresterea tumorilor canceroase.
ROSIILE au reputatia de a combate cancerul de prostata si de vezica prin intermediul licopenului, un fitonutrient cu mare putere antioxidanta. Licopenul este un pigment rosu prezent in grepfrut, rosii si pepene cu reale proprietati anticancerigene datorita neutralizarii efectului negativ al radicalilor liberi asupra celulelor organismului.
Foto: Shutterstock.com
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural