IN ACEST ARTICOL:
Transpiratia abundenta este o sursa de discomfort fizic si psihic si poate interfera cu viata sociala si profesionala a unei persoane.
Transpiratia este un proces fiziologic normal al organismului, prin care acesta isi mentine temperatura constanta, in conditiile unei temperaturi exterioare ridicate. Transpiratia este rezultatul activitatii glandelor sudoripare din piele, care elimina o cantitate de apa in care sunt dizolvate clorura de sodiu, uree, potasiu si alte substante.

Transpiratia este influentata de mai multi factori printre care rata metabolica, desfasurarea unor activitati fizice intense, temperatura mediului ambiant, administrarea unor medicamente.

In zilele toride de vara, este normal ca organismul sa transpire mai mult, deoarece temperatura aerului este foarte ridicata. Insa o transpiratie abundenta, insotita de mirosuri neplacute, este deseori stanjenitoare si producatoare de discomfort. Aceasta este de fapt o conditie medicala cunoscuta sub numele de hiperhidroza.

Hiperhidroza sau cresterea anormala a secretiei sudorale, poate fi generalizata, la nivelul intregului corp, sau localizata, adica in anumite zone mai bogate in glande sudoripare precum axilele, plantele si palmele.

Hiperhidroza localizata debuteza in jurul pubertatii si are tentinda la regresie dupa 40 de ani. Cauzele acestui fenomen sunt de cele mai multe ori psihogene, fiind declansate cel mai frecvente de stres, de socuri emotionale si mai putin de dezechilibre sau tulburari hormonale. Uneori chiar autosugestia sau frica de transpiratie poate declansa sudoratia abundenta.

Hiperhidroza plantara poate fi grevata de cateva complicatii serioase, dincolo de caracterul neplacut si discomfortul evident. Talpa piciorului este hiperhidratata, devine sensibila la presiunea mersului, poate dezvolta dermatiata de contact la diversi alergeni din incaltaminte, poate fi afectata de eruptii keratolitice si se poate infecta bacterian. Din acest motiv este necesara o igiena stricta, spalarea frecventa a picioarelor cu apa si sapun, utilizarea pulberilor absorbante si evitarea ciorapilor din fibre sintetice si a incaltamintei care nu permite o buna aerare si care impiedica evaporarea.

Mirosul caracteristic al transpiratiei abundente se datoreaza faptului ca pielea corpului este populata de numeroase bacterii. La origine, transpiratia nu are miros si doar contactul cu bacteriile de pe tegument determina mirosul neplacut. La acest fapt se mai adauga lipsa igienei corporale, administrarea unor medicamente (barbiturice, amfetamine), consumul de alimente bogate in proteine.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10 metode prin care puteți arde zilnic mai multe calorii Cum scăpam de celulită? Află de la Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri