IN ACEST ARTICOL:
Sanatatea este un dar nepretuit, de care este nevoie sa ne ingrijim in permanenta. Femeile trebuie sa fie informate cu privire la anumite teste si analize pe care sa le urmeze cu regularitate, pentru a preveni descoperirea tardiva a unor boli frecvente ce afecteaza cu precadere populatia feminina.

Anumite tumori mamare sunt “hranite” de hormonii estrogeni sau progesteron si au, in consecinta, receptori pentru acesti hormoni. Tumora poate fi ER-pozitiva(adica are receptori pentru estrogeni) si /sau PR-pozitiva(are receptori pentru progesteron). Majoritatea tumorilor mamare sunt hormon-dependente.

20% din tumorile mamare sunt HER2-pozitive, adica prezinta un numar crescut de receptori pentru o anumita proteina denumita HER2. Aceste tumori sunt recunoscute a fi mai agresive.

Factori de risc implicati in aparitia cancerului mamar:

  • Rude de gradul 1(in primul rand) si 2 care au avut cancer de san.
  • Predispozitia genetica:mutatii (mostenite genetic) la nivelul anumitor gene :mutatiile la nivelul genelor denumite BRCA1 si BRCA2 cresc riscul cu pana la 80% de a face cancer de san
  • Supraponderalitatea
  • Sedentarismul
  • Consumul de alcool/tutun
  • Medicamente:anticonceptionale, terapie de substitutie hormonala post-menopauza

2 Cancerul de col uterin

Romania are o incidenta mare (numar de cazuri noi aparute) a cancerului de col fata de restul tarilor europene.

Unul din factorii care contribuie la cresterea incidentei cancerului de col in Romania este lipsa prezentarii femeilor la testele screening pentru aceasta boala.

Testele screening sunt teste putin costisitoare menite sa ridice suspiciunea de diagnostic pentru anumite boli, suspiciune ce va fi ulterior demonstrata sau anulata de teste diagnostic specifice.

In cazul cancerului de col uterin se recomanda ca test screening (care poate salva multe vieti) examenul Babes-Papanicolau.

sursa foto:sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri