Examenul Papanicolau se recomanda a fi realizat o data la 3 ani, incepand cu varsta de 20 de ani, pentru femeile care au avut examenele Papanicolau anterioare, normale .
Acest examen se realizeaza la intervalele alese de medic, in cazul femeilor care au rezultate incerte, sau rezultate care pot ridica suspiciunea unui cancer.
Foto: Shutterstock.com
3 Pierderea in greutate
Femeile care observa o scadere in greutate semnificativa, fara a fi datorata unor cure de slabire sau practicarii unui anumit sport, trebuie sa se adreseze medicului pentru a cauta cauza.
Scaderile in greutate neexplicabile pot ascunde boli grave precum cancere sau afectiuni ale glandei tiroide (hipertiroidism).
4 Profilul lipidic
Colesterolul crescut nu “doare” insa cauzeaza una din cele mai frecventa patologii,ateroscleroza, prin depozitare la nivelul peretilor arteriali.
Chiar daca sunteti o femeie tanara, cu varsta cuprinsa intre 20-30 de ani, este necesar sa va cunoasteti “cifrele” profilului lipidic:
- Colesterolul total
- LDL-colesterol
- HDL-colesterol
- Trigliceride
Este bine ca aceste analize sa se faca macar o data la 5 ani. Inima dumneavoastra si vasele de sange va vor fi “recunoscatoare”.
Surprinderea din timp a unor anormalitati in profilul lipidic poate duce la indreptarea lor prin dieta si nu prin medicamente (cum se intampla atunci cand bolile de inima sau accidentele cerebrale deja s-au instalat).
sursa foto:sxc.hu
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice