IN ACEST ARTICOL:
Zilele caniculare au sosit. Alaturi de disconfortul pe care ni-l produc, temperaturile ridicate reprezinta o adevarata amenintare pentru sanatatea sau chiar viata populatiei. Cele mai afectate sunt persoanele care sufera de boli cardiovasculare.

2. Ceaiurile fierbinti, mai bune decat bauturile reci


Si in aceasta situatie se aplica teoria de mai sus. Bauturile foarte reci nu sunt benefice pentru sistemul digestiv (dinti, mucoasa esofagiana, stomac, pot produce contractii intense colicative intestinale, diaree etc.), insa cele calde contribuie la cresterea temperaturii corpului. Bauturile trebuie sa fie cat mai reci insa fara a produce condens paharului. Doar daca ati stat in spatii inchise cu aer conditionat si, deci, tempeaturi mai joase, puteti consuma bauturi mai reci.

Alte masuri pentru a rezista caniculei:

Orele de iesire

Incercati pe cat posibil sa nu iesiti din cladiri intre orele 12-16. Cumparaturile efectuati-le dimineata sau seara, iar restul activitatilor programati-le in afara orelor amiezii.

Vestimentatia

Purtati palarii, haine lejere, de preferabil din bumbac, matase, materiale racoroase, iar daca efectuati drumuri cand soarele este puternic este indicat ca bluzitele sa fie cu maneci lungi si panalonii sa acopere cat mai mult din suprafata picioarelor, astfel incat sa nu va expuneti o mare suprafata corporala rezelor solare si UV. Culoarea hainelor trebuie sa fie cat mai deschisa pentru a reflecta razele solare.

Alimentatia

Evitati pe cat posibil mancarurile grase, prajite, dulciurile cu frisca si creme, mancarurile fierbinti si preparatele conservate ori mezelurile. Consumati cat mai multe fructe si legume proaspete, salate, carne slaba, de pui sau peste, branzeturi etc.

Hidratarea eficienta

In mecanismele de autoreglare a temperaturii corporale un rol foarte important in are apa. Tocmai din aceste considerente trebuie sa consumati doi litri de lichide pe zi sau chiar mai mult, in functie de activitatea dumneavoatsra (lichidele se consuma si odata cu mancarea).

Evitati activitatea intensa

Efortul fizic intens trebuie efectuat numai in masuri de siguranta, astfel incat sa va fie asigurata o temperatura optima inca jumatate de ora dupa incetarea efortului si de asemenea sa aveti posibilitatea unui dus. Consumul de lichide pentru cei ce efectueaza activitati sportive este mult crescut.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri